Beo zoovrt dobija raj za ptice

Vrt dobre nade

Beo zoovrt dobija raj za ptice

Beograd -
Predratni kavezi u kojima su boravile velike mačke dobiće posle rekonstrukcije sasvim nov izgled jer će to posle rekonstrukcije postati prostor za velike ptice sa elementima prirodnog ambijenta

BEOGRAD - „Crna tačka” u Beogradskom zoovrtu, gde su se nalazili predratni kavezi za velike mačke, polako poprima sasvim nov izgled.

Nekadašnja „moda” da se posetiocima omogući da ovoj vrsti životinja brk, zenicu, kandžu vide izbliza sada više nije praksa u svetu, pa su one smeštene u mnogo prirodnijem ambijentu.

Čitav prostor, iako je najpre bila ideja da ostane takav kakav jeste kao neka vrsta sećanja na stare dane, odlukom rukovodstva Zoovrta postaće dom za ptice grabljivice i lešinare.

Kako kaže direktor Vuk Bojović, prva faza radova podrazumeva kompletnu infrastrukturnu pripremu ovog terena, a druga izradu i montažu prohromsko-staklenih kaveza i postavljanje štampanog betona.

– Grad Beograd je našao razumevanja za ovu ideju i pomogao realizaciju. To će biti nova oaza zoovrta, prostor potpuno oplemenjen i svetski napravljen. U njemu će biti jedna moćna pumpa, zahvaljujući kojoj će voda neprestano da teče i da se filtrira, a stvaraće se iluzionistička slika da je reč o prirodnom prostoru. Ptice će se kupati u vodi jer one to obožavaju. Tu će biti i retkih vrsta roda, ždralova, kljunoroga, sekretara, gavrana, karakare i drugih, a sve će biti ukomponovano u granama drveća, tako da će moći da lete, prave gnezda i legu mlade – ističe Bojović.

Stare betonske ploče zameniće se štampanim betonom, posadiće se trava i cveće, pa se očekuje da ovo bude kutak „lep kao svilena bombona”, kaže Bojović.

Osim ovog prostora, Beo zoovrt sređuje i deo namenjen srednjim mačkama, a u planu je i da se obogati jednom od najugroženijih životinja na svetu – snežnim leopardom.

Otuda ne treba da čudi što je nedavno jedna od najprestižnijih britanskih agencija „Tripadvisor” dodelila našem „Vrtu dobre nade” sertifikat o izuzetnosti za 2012. godinu, uz ocenu 4,5.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track