Krkobabić: O zgradi Generalštaba neka odluče stručnjaci

Kulturno dobro

Krkobabić: O zgradi Generalštaba neka odluče stručnjaci

Beograd -
To nije političko pitanje. Tu moramo da imamo minimalnu dozu nacionalne svesti, potrebu za uspostavljanje kulturnog identiteta, naveo je drugi čovek Pups

BEOGRAD - Zamenik predsednika Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić izjavio je da je ukidanje statusa kulturnog dobra za zgrade Generalštaba oštećene u NATO bombardovanju pitanje za stručnjake, a ne za stranke.

"To nije političko pitanje. Tu moramo da imamo minimalnu dozu nacionalne svesti, potrebu za uspostavljanje kulturnog identiteta", kazao je Krkobabić dodajući da nije sve na prodaju.

Na pitanja da precizira da li to znači znači da je protiv ukidanja status kulturnog dobra za zgrade Generalštaba što će omogućiti prodaju objekta firmi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i izgradnju hotela, Krkobabić je kazao "shvatite to kako hoćete".

Dvodelna kompleks zgrada Generalštaba, koja se nalazi u Nemanjinoj ulici, prekoputa zgrade Vlade Srbije, teško je oštećena bombardovanjem 1999. godine u vreme NATO agresije. Zgradu je projektovao arhitekta Nikola Dobrović i po njegovim nacrtima sazidana je i useljena 1965. godine, a on je za svoj projekat dobio Oktobarsku nagradu grada Beograda. Zgrada simbolično predstavlja kanjon Sutjeske, gde je u vreme Drugog svetskog rata vođena jedna od najvećih bitaka između partizana i okupatora. Zgrada je 2005. godine proglašena za nacionalnu kulturnu baštinu i stavljena pod zaštitu države. Odluka o zaštiti zahteva da se lik zdanja, fasada i lice moraju vratiti u prvobitno, autentično stanje, dok se unutrašnjost zgrade, pa i namena, mogu se menjati.

Ministarstvo gradevinarstva i urbanizma pokrenulo je pre nekoliko dana inicijativu da se zgrade Generalštaba brišu iz registra kulturnih dobara, kako bi se mogla obaviti neophodna sanacija. Inicijativa je upućenja Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Republička građevinska inspekcija izvršila je vizuelni inspekcijski pregled i konstatovala da se delovi zgrade prema Nemanjinoj ulici mogu urušiti u slučaju elementarnih nepogoda, što predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, odnosno bezbednost saobraćaja.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić najavio je prošlog meseca da će se na toj lokaciji izgraditi luksuzni hotel, najverovatnije u sklopu masovnog projekta ulaganja u Srbiju koji je pokrenuo investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture rekli su da je zahtev za brisanje Generalštaba iz registra kulturnih dobara prosleđen Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u kome nisu mogli da potvrde da li su zahtev primili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track