ZEMUN: Vanredna kontrola ribe na alaskoj pijaci

Prevencija

ZEMUN: Vanredna kontrola ribe na alaskoj pijaci

Beograd -
Na Alaskoj pijaci u Zemunu započela je vanredna kontrola ribe zbog parazita

BEOGRAD - Na alaskoj pijaci u Zemunu počela je vanredna kontrola uzorkovanja ribe, povodom napisa u medijima da u pojedinim vrstama rečne ribe ima parazita.

Vanredna kontrola započeta je u četvrtak na inicijativu JKP "Gradske pijace", a rezultati će biti poznati za nekoliko dana.

"Svakodnevne, kao i vanredne kontrole koje se obavljaju na beogradskim pijacama su u interesu i prodavaca i kupaca, pa i nas kao društveno odgovornog preduzeća koje brine o svojim korisnicima, kvalitetu proizvoda i poštovanju zakonskih propisa. Rezultate kontrole očekujemo za par dana", rekao je direktor Gradske pijace Predrag Veinović, a navodi se u saopštenju.

On je dodao da na većini pijaca koje se nalaze u sastavu JKP Gradske pijace postoje kancelarije veterinarskih inspektora koji svakodnevno kontrolišu i mlečne proizvode.

Pre dva dana u Privrednoj komori Srbije saopšteno je da nema podataka da se u Srbiji bilo ko zarazio parazitom iz porodice eustrongylides sp. iz ribe.

Prisustvo tog parazita na prostorima Evrope nije novijeg datuma, a kod nas su paraziti nađeni u velikom broju u larvenom obliku u prethodne dve godine.

Odrasli parazit prisutan je kod ptica koje se hrane ribom.

Larve parazita mogu da se nađu u smuđu, somu, bandaru i štuki, a čovek može da unese larvu presnom, salamurenom ili mariniranom ribom, istaknuto je na tom sastanku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track