Čajanka uz umetnost u Narodnom muzeju

Povodom dana žena

Čajanka uz umetnost u Narodnom muzeju

Beograd -
Za sve dame ulaznice će za 8. mart biti besplatne, a od 14 do 17 časova u Galeriji fresaka uz šolju čaja publika će imati priliku da sa kustosima porazgovara o svim zanimljivim pojedinostima koje čine muzejsku svakodnevicu

BEOGRAD - Povodom Dana žena, Narodni muzej u Beogradu uz podršku Kuće čaja u Galeriji fresaka za sugrađanke i sve zainteresovane priređuje čajanku uz umetnost.

Ovoga dana za sve dame ulaznice će, za sve izložbene prostore Narodnog muzeja, biti besplatne, a od 14 do 17 časova u Galeriji fresaka uz šolju čaja publika će imati priliku da sa kustosima porazgovara o svim zanimljivim pojedinostima koje čine muzejsku svakodnevicu. U istom terminu zainteresovani posetioci biće u prilici da pogledaju izložbu Kosovo i Metohija - Zadužbine i darovi.

Na neposredan i slikovit način, u prijatnoj atmosferi Gelerije fresaka, stručnjaci Narodnog muzeja će svim zainteresovanima predstaviti deo izuzetne srednjovekovne zbirke Narodnog muzeja, ali i brojne aktivnosti i veštine koji su nužne za uspešnu realizaciju jedne izložbe, a koje najčešće javnosti nisu vidljive.

O srednjovekovnoj slikarskoj delatnosti, njenom razvoju, uticajima, pričama koje je prenosila i na koji način je uticala na svakodnevicu tadašnjeg čoveka govoriće autor izložbe Bojan Popović. Pripovedajući o ikonama, muzejska savetnica Branka Ivanić posetiocima će reći više o značaju ovog vida umetničkog izraza osvrćući se i na značaj koje su one imale za srednjovekovno društvo.

O nakitu koji danas, kao i u srednjem veku, predstavlja statusni simbol, o njegovom nastanku i razvoju zlatarske delatnosti na teritoriji Kosava i Metohije, govoriće viši kustos Nataša Cerović. O značaju i rezultatima sistematskih arheoloških iskopavanja moći će više da se sazna kroz razgovor sa muzejskom savetnicom Eminom Zečević.

Konzervatori Radovan Piljak i Milica Anđelić pokušaće posetiocima da dočaraju i približe delatnost Ateljea za konzervaciju i restauraciju Narodnog muzeja, koji svakodnevno ulaže veliki trud kako bismo mogli da sagledamo kulturna dobra u njihovom punom sjaju i lepoti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track