Merenje šećera, kilaže i pritiska na Olimpu

Svetski dan bubrega

Merenje šećera, kilaže i pritiska na Olimpu

Beograd -
Građanima će na raspolaganju biti i nutricionisti u vremenu od 10 do 16 sati

BEOGRAD - Svetski dan bubrega obeležava se danas i u Srbiji kako bi se podigla svest o značaju tog organa koji ima ključnu ulogu u održavanju života.U Srbiji se tokom 2011. godine svom izabranom lekaru zbog bolesti bubrega i mokraćnih puteva obratilo više od 543.000 ljudi, bolnički se lečilo nešto više od 35.000, a 2.147 osoba je umrlo.

Od bolesti bubrega u Srbiji godišnje umre oko 1.650 osoba. U Beogradu će Svetski dan bubrega biti obeležen u Sportskom centru "Olimp" od 10 do 16 časova, a posetioci manifestacije moći će da izmere šećer i holesterol u krvi, provere kilažu i krvni pritisak.

Građanima će na raspolaganju biti lekari i nutricionisti koji će davati savete o ishrani. Takođe, za posetioce Sportskog centra "Olimp" u beogradskom naselju Zvezdara biće organizovana i takmičenja u 12 disciplina, među kojima su stoni tenis i pikado. Manifestaciju organizuje Udruženje građana "Sve za osmeh" i opština Zvezdara.

Svetski dan bubrega obeležava se na inicijativu Međunarodnog društva za nefrologiju i Internacionalnog udruženja fondacija za bubreg u više od 100 zemalja širom sveta. Od 2006. godine taj dan se obeležava svakog drugog četvrtka u martu, a ovogodišnji slogan je "Bubrezi su život - Sprečite akutno oštećenje bubrega".

Oboljenja bubrega najčešće su izazvana infekcijama, metaboličkim poremećajima, toksinima i drugim uzrocima, a manifestuju se kao upale i kao akutna, odnosno, hronična smanjena funkcija bubrega (bubrežna insuficijencija).

Hronična bubrežna insuficijencija nekoliko puta povećava rizik za nastanak bolesti srca i krvnih sudova, šećerne bolesti, povišenog pritiska i preranu smrt (pre 65. godine). Bolesti bubrega je moguće otkriti na vreme i to pregledom uzorka mokraće, krvi i krvnog pritiska.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track