Besplatna joga na Savskom vencu

Pilot projekat

Besplatna joga na Savskom vencu

Beograd -
Opština plaća međunarodno verifikovane instruktore koji vode vežbe i to je prvi put da neka opština u Srbiji podržava vežbanje drevne discipline

BEOGRAD - Časovi joge u organizaciji beogradske opštine Savski venac besplatni su za korisnike jer ih finansira opština, plaćajući instruktore i obezbeđujući prostor za vežbanje.

Kako je rekla članica Opštinskog veća Marjana Velimirović, interesovanje za jogu u takvoj organizaciji opštine je veliko i u toku je adaptacija adekvatnog prostora predviđenog za vežbu.

"U pitanju je pilot projekat", rekla je Velimirovićeva, koja je po struci lekar, i dodala da će opština nastojati da obezbedi dodatni prostor za zainteresovane.

Eksperimentalna faza tog projekta počela je pre dva meseca. Sada postoje dve grupe žena koje po tom projektu treniraju jogu. Opština plaća međunarodno verifikovane instruktore koji vode vežbe. To je prvi put da neka opština u Srbiji podržava vežbanje joge.

Joga je drevna disciplina čije upražnjavanje poboljšava telesne i mentalne kapacitete. U Srbiji je pre pet godine ušla u zakonsku regulativu. Velimirović je rekla da se vežbe sada održavaju na različitim mestima, dok ne bude adaptiran odgovarajuči prostor.

Sada se vežba u školskom dispanzeru Doma zdravlja "Savski venac" i u mesnoj zajednici "Dedinje".

Postojeće grupe, u kojima je do 12 osoba, su popunjene, ali biće prostora za nove, rekla je Velimirović. Instruktorka Marija Nikolić, koja drži te treninge o trošku opštine, rekla je da u okviru te dve grupe jogu vežbaju osobe od 20 do preko 70 godina.

"U jednoj grupi su početnici i radimo lakše vežbe, a u drugoj su oni sa nekim iskustvom, pa radimo intenzivnije", rekla je instruktorka i navela da najstarija članica ima 74 godine.

"Ta inicijativa zaslužuje veliku pohvalu i nadamo se da će i druge opštine u našem gradu krenuti tim putem,", rekao je osnivač Vidya joga škole, koja je sarađivala sa opštinom u tom projektu, učitelj joge Dragan Lončar.

On je rekao da je briga o psihofizičkom zdravlju građana u vidu podrške vežbanju joge suština te inicijative pa da se Beograd sada može porediti sa metropolama u kojima se vežbanje joge podržava na taj način.

Na vežbe joge u opštini Savski venac do sada su se prijavile samo žene. Instruktorka Nikolić veruje da je u pitanju nedovoljna obaveštenost i ističe da se joga preporučuje svima, i svim uzrastima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track