Petlja Radnička: Saobraćaj preko kružnog toka krajem aprila
Foto: Beoinfo

Završni radovi

Petlja Radnička: Saobraćaj preko kružnog toka krajem aprila

Beograd -
Na silazno-uzlaznim rampama preostali su još radovi na postavljanju ograda, barijera, saobraćajne signalizacije, asfaltiranju i ispitivanju konstrukcije

BEOGRAD - Konstrukcije svih osam silazno-uzlaznih rampi uz kružni tok na petlji "Radnička" su završene, pa će saobraćaj u prvoj fazi preko kružnog toka krenuti krajem aprila.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić je istakao da je petlja "Radnička" jedan od najzahtevnijih građevinskih objekata na celom projektu Mosta preko Save sa pristupnim putevima.

"Završetkom ove petlje most će zaista moći da se koristi u punom kapacitetu i u potpunosti će odgovoriti svim saobraćajnim zahtevima. Most preko Save već ima svoju funkciju, jer ga prema nekim merenjima danas već pređe gotovo 40.000 vozila dnevno, a kada ga potpuno stavimo u funkciju značajno će rasteretiti saobraćaj preko ostalih mostova. "Gazela" je već manje opterećena i daleko su manje gužve na njoj nego ranije. Petlja "Radnička" je izuzetan objekat, što svedoči i podatak da je ovaj kružni tok širi od kružnog toka "Slavija", naglasio je Antić.

Na silazno-uzlaznim rampama preostali su još završni radovi na postavljanju ograda, barijera, saobraćajne signalizacije, asfaltiranju i ispitivanju konstrukcije. Vozila ka centru grada će, umesto podvožnjaka, koristiti rampu iz Radničke ulice za ulazak u kružni tok, a onda će se rampom iznad železničke pruge spuštati u Bulevar vojvode Mišića. Podvožnjak u Radničkoj više neće biti u upotrebi, jer će se ispred njega graditi novi most preko reke Topčiderke, u sastavu novog vijadukta Radničke ulice.

U toku je i izrada stubova za drugu, severnu konstrukciju u Radničkoj ulici, koja se gradi na poziciji nekadašnjeg "Tobogana", neposredno uz ranije završenu južnu konstrukciju. Severna konstrukcija se sastoji iz dvanaest polja, dugačka je 310 metara i imaće tri saobraćajne trake, koje će koristiti vozila iz centra grada u smeru ka Banovom brdu.

Između trećeg i drugog nivoa petlje izvode se radovi na povezivanju stepeništem, koje je namenjeno kretanju pešaka između stanica javnog prevoza, a u toku je i spuštanje konstrukcije šinskog prevoza na zemlju preko reke Topčiderke i spajanje sa postojećom tramvajskom mrežom.

Do kraja radova vozačima predstoje još dve izmene korišćenja kružnog toka i izgrađenog južnog vijadukta. Sledeća faza korišćenja kružnog toka počeće krajem juna, a poslednja, treća faza, od sredine septembra.

Kada radovi na izgradnji petlje "Radnička" budu završeni, saobraćaj će se preko Radničke ulice i Bulevara vojvode Mišića razvijati u sva četiri pravca - ka Obrenovcu, Novom Beogradu, Banovom brdu i centru grada. Za slobodno odvijanje pešačkog i biciklističkog saobraćaja biće izgrađen dovoljan broj liftova, stepeništa, trotoara i staza.

Petlja "Radnička" u tri nivoa povezuje Most na Adi, petlju "Hipodrom" i Radničku ulicu od Beogradskog sajma do kompleksa "Jugopetrola", kao i trasu beogradskog metroa. Ona predstavlja glavni deo južnog pristupnog puta mostu, a gradilište je sa jedne strane okruženo industrijskim kompleksom "Jugopetrola" i kompleksom Hipodroma, a sa druge se nalazi stambena zona Senjaka.

Petlja u svom trećem nivou u dužini od 365 metara predstavlja vijadukt sa po dve saobraćajne trake, između kojeg se nalazi konstrukcija dvokolosečnog šinskog sistema sa stanicom. Na drugom nivou nalazi se izdignuti kružni tok prečnika 40 metara sa dve saobraćajne trake, a osam silazno-uzlaznih rampi sa kružnog toka usmerava saobraćaj u svim pravcima. U okviru petlje je i nov nadvožnjak u Radničkoj ulici sa po tri saobraćajne trake iznad postojeće železničke pruge na mestu nekadašnjeg "Tobogana" i postojećeg podvožnjaka.

Ukupna razvijena površina svih delova petlje "Radnička" je oko 50.000 kvadratnih metara, od čega je više od polovine na izdignutoj konstrukciji. Njena veličina može se uporediti sa Trgom Slavija, od koga je veća za jedan metar, a u petlju je ukupno ugrađeno oko 17.000 kubika betona.

Obilasku radova na petlji "Radnička" prisustvovali su i gradski menadžer Aleksandar Bijelić, v.d. direktora Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Tatjana Popović, predsednik opštine Čukarica Zoran Gajić i predstavnici preduzeća "PORR" kao izvođača radova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track