Beograd dobio katastar vlažnih staništa

Beograd dobio katastar vlažnih staništa

Beograd -
Katastar je prvi registar sistematizovanih podataka o vlažnim površinama u Beogradu, njihovom kvantitetu, kvalitetu i ekonomskoj proceni i predstavlja jednu od osnova za korišćenje prirodnih resursa, planiranje i kontrolu njihove zaštite

BEOGRAD - Sekretarijat za zaštitu životne sredine Beograda objavio je danas da je završen prvi Katastar vlažnih staništa glavnog grada čiji je cilj da se na najbolji način zaštite i iskriste prirodni resursi tih područja.

Na predstavljanju u Gradskoj upravi istaknuto je da je katastar prvi registar sistematizovanih podataka o vlažnim površinama u Beogradu, njihovom kvantitetu, kvalitetu i ekonomskoj proceni i predstavlja jednu od osnova za korišćenje prirodnih resursa, planiranje i kontrolu njihove zaštite.

Katastar je za Sekretarijat uradio Institut za Šumarstvo. Predstavnik tog Instituta Mihajlo Ratknić rekao je da je u poslednjih 100 godina 80 odsto prirodnih zelenih područja uz Savu i Dunav uništeno, zbog čega bi Katastar mogao da pomogne da se pojedina područja obnove.

"Cilj katastra je izarada potpunog popisa vlažnih staništa, utvrđivanje stepena ugroženosti i mogućnost revitalizacije tih područja", rekao je Ratknić i precizirao da je Katastrom obuhvaćeno 28.000 hektara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track