7 OPŠTINA: Đilase, vrati ono što nam je oteto!
Foto: Nebojsa Mandic

Dojadilo im ugnjetavanje

7 OPŠTINA: Đilase, vrati ono što nam je oteto!

Beograd -
Oni traže da im se promenom Statuta Grada vrate ovlašćenja ukinuta 2009. godine

BEOGRAD - Prekipelo im.Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas sprečio je održavanje sastanka sedam prigradskih opština sredinom marta na kome su predsednici tih opština od njega i predsednika Skupštine grada Aleksandra Antića hteli da zatraže promenu Statuta Grada, koji ide na štetu tih opština, saznaje Kurir.Osim što je sastanak, koji je zakazan na inicijativu predsednika Opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića, odložen do daljnjeg, njegovo održavanje je neizvesno, tvrdi predsednica Opštine Surčin Vesna Šalović.- Na sastanku je trebalo da bude reči o uticaju Statuta grada na funkcionisanje prigradskih opština. Međutim, gospoda iz Beograda su veoma burno reagovala na taj poziv, pa je sastanak odložen. Iako je obećano da će biti sazvan sastanak, od toga nema ništa. Čučković je odustao od organizacije sastanka jer ne želi da ulazi u sukob s gradskim čelnicima. Spremna sam da budem domaćin sastanka jer smatram da je bolje da se ljute čelnici nego građani Surčina - kaže Vesna Šalović.Ona dodaje da je cilj sastanka bio da se prigradskim opštinama vrati status prigradskih opština u pravom smislu, sa svim nadležnostima koje su im ukinute promenom Statuta grada Beograda 2009. godine.- To je važno jer bi to značilo da novac od taksi pripada opštinama, a ne gradu. Da ne čekamo da gradska Direkcija za puteve odlučuje kada će zakrpiti rupu na putu u Progaru. Mi smo sad kao administrativna kancelarija grada i zavisimo od volje jednog ili dva čoveka - kaže Šalović.

Vesna Šalović i Miroslav Čučković
Vesna Šalović i Miroslav Čučković

Antić: Zakazaću sastanak za sve opštinePredsednik Skupštine Grada Aleksandar Antić kaže da će sastanak s predstavnicima svih opština, a ne samo prigradskih, biti zakazan do kraja ove ili početkom naredne nedelje.- Predlog Statuta Grada dostavljen je svim opštinama i kada njihova mišljenja obradi gradska Služba za poslove i propise, biće zakazan sastanak svih 17 opština - kaže Antić i dodaje da su svi predsednici opština koji su tražili sastanak s njim ili s Komisijom za izradu predloga Statuta, takav sastanak i imali.

SNS za veće nadležnosti Potpredsednik SNS i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović najavio je da će ta stranka tražiti veće nadležnosti za beogradske opštine.- To znači da građani više odlučuju kako će im se zvati ulice, gde će da zidaju, koje investicije će da dođu - naglasio je Stefanović i ocenio da su opštine sada opljačkane, osiromašene i bez ikakvih nadležnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja