Petrović: Šapiću, raspiši izbore u Novom Beogradu!

Za članove saveta mesnih zajednica

Petrović: Šapiću, raspiši izbore u Novom Beogradu!

Beograd -
Obavešteni smo da opštinsko rukovodstvo priprema da opština direktno imenuje nove savete, bez prava građana da učestvuju u njihovom izboru, stoji u saopštenju stranke Zajedno za Srbiju

BEOGRAD - Stranka Dušana Petrovića Zajedno za Srbiju pozvala je danas rukovodstvo opštine Novi Beograd na čelu sa predsednikom opštine Aleksandrom Šapićem da raspiše izbore za članove saveta mesnih zajednica.

"Obavešteni smo da opštinsko rukovodstvo priprema da opština direktno imenuje nove savete, bez prava građana da učestvuju u njihovom izboru, a kamoli da predlažu kandidate ili da se sami kandiduju", navodi se u saopštenju Zajedno za Srbiju.

Petrovićeva stranka je istakla da nije ostavljena mogućnost da građani sami predlažu i biraju svoje predstavnike u mesne zajednice, nego je, suprotno tome, predviđeno da opštinska vlast direktno postavlja sve članove Saveta.

"Takva namera je u direktnoj suprotnosti sa načelima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, koju je Srbija ratifikovala 2007. godine, kao i suprotna duhu Preporuke 19 (2001) "Učešće građana u javnom životu na lokalnom nivou" Komiteta ministara Saveta Evrope od 6. decembra 2001. godine", navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track