Najnovije vesti

BEOGRAĐANI NAVALITE: Besplatan sladoled u Pelivanu

BEOGRAĐANI NAVALITE: Besplatan sladoled u Pelivanu

Beograd
“Pelivan” je najpoznatiji po svom sladoledu, za koji je Azir Pelivani, Mustafin unuk, sam smišljao recepte i prenosio sa kolena na koleno,

BEOGRAD - “Pelivan” je najpoznatiji po svom sladoledu, za koji je Azir Pelivani, Mustafin unuk, sam smišljao recepte i prenosio sa kolena na koleno, a pričalo se i da je prvi doneo u tadašnju Jugoslaviju sladoled na kugle.

 

Ako želite da se i sami uverite u kvalitet sladoleda, svratite danas između 17 i 20 sati na besplatnu porciju.

 

Poslastičarnica je srušena 1941. u bombardovanju Beograda, da bi već 21. avgusta te godine Mustafin unuk Azir otvorio novu radnju pod nazivom “Pelivan”, koja i danas stoji na istom mestu na Bulevaru kralja Aleksandra 20.

 

Kroz “Pelivan” su prošli najveći majstori goranske poslastičarske veštine, a njihovi učenici (uglavnom rođaci) drže radnje širom Srbije. Danas tradiciju “Pelivan” nastavlja peta generacija porodice, sinovi Azirove ćerke Seije - Bara, Suhaib i Musab.

 

"Poslastičarnica je 1936. dobila Majstorsko svedočanstvo od kraljevine Jugoslavije, u to vreme smo pravili halvu, koju su u limenim kutijicama isporučivali specijalno za dvor. Posao je najbolje išao između ‘41. i ‘80, kada se dnevno prodavalo po 250 kilograma sladoleda i 600 litara limunade i boze - kaže Suhaib.

 

Danas, najtraženiji su alva, sudžuk, gemišt, žito, baklave i naravno čuveni sladoled.- Ljudi nam naručuju kolače i sokove da bi ih nosili ili slali porodicama u inostranstvo, dodao je Musab, najmlađi član trojke.

 

Kult kvaliteta održavan je, iako nekih godina sa mukom, a najveći deo mušterija je stalan. Nekada su to bili razni političari stare Jugoslavije, Ivo Andrić koji je radnju čak pomenuo u svojim beleškama, a danas često možete sresti Nikolu Simića, Bokija Miloševića, Predraga Ejdusa i Željka Samardžića.

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...