DECENTRALIZACIJA: Promenjen Statut Beograda

Dobre vesti

DECENTRALIZACIJA: Promenjen Statut Beograda

Beograd -
Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić, koji je bio na čelu komisije, preneo je stav komisije da je Beogradu potrebno daleko veća decentralizacija, podela poslova opština i veća ovlašćenja opština kako bi se problemi građana što efikasnije rešavali

BEOGRAD - Skupština Beograda na današnjoj sednici usvojila je Odluku o promeni Statuta grada Beograda, a te promene su, prema mišljenju članova komisije koja se bavila tim poslom, maksimum mogućeg u odnosu na zakonski okvir, ali nedovoljno da sistem i organizacija grada dođu do optimalnog nivoa.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić, koji je bio na čelu komisije, preneo je stav komisije da je Beogradu potrebno daleko veća decentralizacija, podela poslova opština i veća ovlašćenja opština kako bi se problemi građana što efikasnije rešavali.

"Sve je to neophodno radi optimalizacije sistema, a ne u funkciji davanja ovlašćenja umišljenim lokalnim moćnicima u opštinama. Od poslednje promene statuta grad funkcioniše u skladu sa njom, ali život nameće rešenja i predstavlja jedini kriterijum da li su određena rešenja dobra", rekao je on.

Antić je, kako prenosi služba za informisanje Skupštine grada, ocenio da je očigledno da sistem ne funkcioniše idealno i da u mnogim segmentima postoji "usko grlo" u Gradskoj upravi zbog čega građani ne mogu da na najbrži način rešavaju svoje zahteve.

"Za veća ovlašćenja grada i gradskih opština potrebno je da se obavi decentralizacija na republičkom nivou, tačnije da grad dobije još izvornih nadležnosti jer on samo njih može da podeli sa opštinama, nikako u segmentima prenesenih nadležnosti", objasnio je Antić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track