Islamska zajednica traži povratak Bajrakli džamije u vlasništvo

Islamska zajednica traži povratak Bajrakli džamije u vlasništvo

Beograd -
Jusufspahić je rekao da je Republika Srbija vlasnik džamije koja je "u korisništvu Grada Beograda". Muftija je naveo da je bilo velikih problema o kojim Islamska zajednica nije govorila nego ih je rešavala jedan po jedan

BEOGRAD - Islamska zajednica Srbije pozvala je danas državu da joj u vlasništvo vrati zgradu beogradske Bajrakli džamije koja je sada vlasništvo Republike, dok je korisnik Grad Beograd.

"Zgrada džamije nije vraćena Islamskoj zajednici i to je akcija koja mora da se preduzme. To je obraz naše zemlje i naše dostojanstvo. Dostojanstvo Srbije je i naše dostojanstvo", rekao je srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić u Bajrakli džamiji gde je uručio zahvalnicu ambasadoru Azerbejdžana u Srbiji Eldar Hasanov.

Jusufspahić je rekao da je Republika Srbija vlasnik džamije koja je "u korisništvu Grada Beograda". Muftija je naveo da je bilo velikih problema o kojim Islamska zajednica nije govorila nego ih je rešavala jedan po jedan. "Godinama smo podizali zgradu Islamskog univerziteta pored džamije, a džamija nam nije vraćena u vlasništvo", rekao je Jusufspahić.

Muftija je dodao da je sam Alah poslao prijatelje iz Azerbejdžana koji su pomogli ne samo obnavljanje džamije nego obnovu i izgradnju pravoslavnih crkava, kao i uređenje Tašmajdanskog parka. Hasanov je rekao da je Azerbejdžan "vekovima lepa i tolerantna zemlje".

"Bili smo, jesmo i bićemo tolerantni. Tolerancija je naša najviša moralna vrednost i mi hoćemo da tu vrednost prenesemo na buduće generacije", rekao je ambasador.

Hasanov je dodao da je Azerbejdzan srećan jer u "časnoj sestri, zemlji Srbiji, sve religije žive zajedno u miru i uživaju ljudska prava što u današnje vreme nije lako".

"Želimo da Srbija i ceo Balkan i svi narodi žive zajedno u miru, a da Srbija bude predvodnik. Azerbejdžan će uvek biti prijatelj Srbiji", naveo je ambasador. Hasanov je naveo da je Azerbejdžan "zbog Alaha" pomogao obnovu džamije i izgradnju Islamskog univerziteta pored nje, kao i obnovu i izgradnju dve pravoslavne crkve u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track