Antić: Beograd nastavlja da živi, ali uz stezanje kaiša

Antić: Beograd nastavlja da živi, ali uz stezanje kaiša

Beograd -
Antić je izjavio da je nivo budžeta u Beogradu daleko ispod nivoa budžeta svih ozbiljnih evropskih gradova veličine glavnog grada Srbije, ali u skladu sa skromnim mogućnostima privrede i građana

BEOGRAD - Budžetski okvir utvrđen rebalansom, koji je danas usvojila Skupština grada Beograda, takav je da glavni grad nastavlja da živi, ali uz ozbiljne mere štednje i stezanje kaiša na svakom koraku, smatra predsednik gradskog parlamenta Aleksandar Antić.

Antić je izjavio novinarima da je nivo budžeta u Beogradu daleko ispod nivoa budžeta svih ozbiljnih evropskih gradova veličine glavnog grada Srbije, ali u skladu sa skromnim mogućnostima privrede i građana.

On je naglasio da ovaj nivo budžeta obezbeđuje nastavak vođenja socijalne politike na dosadašnjem nivou, i da će svi vidovi socijalnih davanja biti očuvani.Kako je Antić dodao, takav budžet obezbeđuje i određene investicione projekte, ali "ne u meri u kojoj bi to želeli".

Prema njegovim rečima, rebalansom budžeta za 2013. predviđeno je 6,6 milijardi dinara manje prihoda za Beograd i njegove budžetske korisnike.

Antić je ocenio da je to posledica smanjenja prihoda na nivou države, ukazavši da su ministarstva smanjila potrošnju za više od 30 milijardi dinara, a da su ozbiljan teret smanjenja troškova podnele i lokalne samouprave, naravno i Beograd, koji kao glavni grad ima najveće smanjenje budžeta.

Govoreći o metrou, Anitć je ocenio da je to projekat o kojem može da se razmišlja u narednom periodu. Kako je rekao, treba sagledati "da li smo kao društvo, država i grad u stanju da takav projekat iznesemo".

Kada je reč o novim zaduženjima u iznosu od 60 miliona evra, Antić je kazao da ne misli da je dobro što se grad zadužio za taj iznos i da nije srećan zbog toga. To je, međutim, posledica smanjenja izvornih prihoda i potreba da se neki ugovoreni projekti realizuju, dodao je.

On je naveo da će Grad Beograd ove godine otprilike isti iznos kreditnih zaduženja vratiti, pa će orijentaciono ostati zadužen kao i na početku godine.Antić je naglasio da bi bilo dobro da se zaduženja zadrže na dosadašnjem nivou.

Beograd je na današnji dan zadužen 403 miliona evra, rekao je Antić i dodao da to nije malo, da je ozbiljan iznos, ali ne toliko veliki kao što je pominjan u javnosti.

Pored tih 403 miliona evra, postoji još zaduženja koja su odobrena, ali ne i povučena, a sa tim sredstvima reč je o iznosu između 520 miliona evra i 530 miliona evra, kazao je Antić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track