NASELJE STEPA STEPANOVIĆ: Prvi vrtić počinje sa radom u oktobru!

NASELJE STEPA STEPANOVIĆ: Prvi vrtić počinje sa radom u oktobru!

Beograd -
Prostor u zgradi 6a je površine oko 400 kvadratnih metara i u njemu će, prema proračunima Sekretarijata za dečju zaštitu, moći da boravi stotinak mališana. Vrednost radova je oko 100.000 evra i oni će kao pomoć gradu biti isplaćeni iz kase Građevinske direkcije Srbije

BEOGRAD- Početkom oktobra mališani u naselju "Stepa Stepanović" useliće se u novi vrtić depandans u zgradi 6a, a već u septembru naredne godine trebalo bi da bude završeno još jedno novo obdanište i škola. Građevinska direkcija Srbije odlučila je da pomogne gradu i donira projekte za jedan vrtić i školu, u vrednosti od oko 12 miliona dinara, dok će iz gradske kase za izgradnju ova dva objekta biti izdvojeno 12,5 miliona evra.Prema rečima Ljiljana Jovčić, gradskog sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, GDS je vlasnik depandansa u zgradi 6a.- Prostor ne može da se prenameni i postane poslovni, već mora da se ispoštuje procedura, s obzirom na to da u takvom stambenom naselju mora da postoji obdanište - tvrdi Jovčićeva. - Grad će depandans uzeti u zakup od vlasnika i smestiti jedan broj mališana iz "Stepe".Prostor u zgradi 6a je površine oko 400 kvadratnih metara i u njemu će, prema proračunima Sekretarijata za dečju zaštitu, moći da boravi stotinak mališana. Vrednost radova je oko 100.000 evra i oni će kao pomoć gradu biti isplaćeni iz kase Građevinske direkcije Srbije.- Uredićemo obdanište od sive faze do upotrebe, a sekretarijat će finansirati nabavku nameštaja i mobilijara - kažu u GDS. - Prošle nedelje je raspisan tender za izvođača radova. U planu je da vrtić predamo gradu čim ga privedemo nameni, a nadamo se da će to biti već u oktobru. Izrada glavnih projekata za kombinovanu dečju ustanovu i osnovnu školu na lokaciji "Stepa Stepanović" je u završnoj fazi. Projektant Saobraćajni Institut CIP je idejno rešenje projekta završio u predviđenom roku, odnosno još krajem aprila. Jedina kočnica, kako tvrde u Građevinskoj direkciji Srbije, je bio taj, što nije izvršen prenos prava javne svojine sa Republike Srbije na grad Beograd, pa investitor Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu nije bio u mogućnosti da ishoduje lokacijsku dozvolu, koja je uslov za izradu tehničke dokumentacije.- Vlada Srbije je pre desetak dana donela zaključak o prenosu, odnosno razmeni nepokretnosti, tačnije zemljišta između Republike i grada - kaže Jovčić. - Očekujemo da do kraja nedelje dobijemo ovaj zaključak, pa ćemo onda pokrenuti postupak dobijanja lokacijske dozvole. Nikakvih zastoja nema u odnosima između Građevinske direkcije i grada po pitanju izgradnje obdaništa i škole.Po dobijanju lokacijske dozvole, biće kompletirana projektna dokumentacija, koja će biti prosleđena investitoru, odnosno Sekretarijatu na dalju realizaciju. Dinamika izgradnje vrtića i škole zavisiće, kako tvrde u GDS, od investitora.

Održan i sastanak roditeljaProšle nedelje je sa roditeljima iz naselja "Stepa Stepanović" održan sastanak kome su prisustvovali predstavnici Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu i Građevinske direkcije Srbije, glavni gradski arhitekta, kao i direktor i stručni saradnici predškolske ustanove "Čika Jova Zmaj", kojoj će vrtić i pripadati. Na sastanku su roditelji upoznati sa celokupnom situacijom oko izgradnje vrtića i škole u njihovom naselju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track