SKRIVENO BLAGO BEOGRADA: Divlje banje leče sve?!
Foto: Kurir

SKRIVENO BLAGO BEOGRADA: Divlje banje leče sve?!

Beograd -
Termalni izvori na kojima Beograd leži su uglavnom zapušteni, neuredni, ali posetiocima ne smeta da se u tim termalnim izvorima kupjau piju vodu ili mažu blatom, za koje tvrde da je lekovito

BEOGRAD - Beograd je bogat “divljim” izvorima termalnih voda za koje se veruje da imaju lekovita dejstva. Iako su ovi izvori uglavnom zapušteni i neuredni, sugrađanima ne smeta da se u njima kupaju, mažu blatom ili da ovu vodu piju. Na 15 kilometara od centra, u naselju Ovča, nalazi se jedan od najposećenijih izvora slane termalne vode. Iako je ovaj izvor zapušten pa se na njemu nalazi samo ”bazen” u blatu i česma iz koje izvire voda, to posetiocima ne smeta jer su sigurni u njena lekovita dejstva.- Dolazim ovde poslednje četiri godine gotovo svakodnevno. Imala sam problema sa visokim pritiskom, ali od kako se kupam u ovoj vodi i mažem blatom iz nje odlično se osećam. Kada zimi ne mogu da se kupam ovde, u balonima vodu nosim kući, prokuvam je sa grančicom bosiljka i to mi pomaže da svi virusi budu kao rukom odneseni - kaže Marica Rešetarević (43).Meštani kažu da je ova “banja” otkrivena pre 80 godina, kada su vojnici bušili zemlju u potrazi za naftom, a umesto toga su na dubini od 180 metara pronašli fosfornu vodu temperature od 19 do 25 stepeni. Posetioci izvora tvrde da kupanje u ovoj vodi pomaže u lečenju reume, psorijaze i raznih kožnih bolesti, a ima i onih koji tvrde da im pomaže kod srčanih problema.Jednako popularan je i izvor u Višnjičkoj banji, gde se nalazi vrelo sumporne vode temperature od 14 stepeni.- Nije lako navići se na miris koji podseća na trula jaja, ali voda pomaže najviše onima koji boluju od reume. Neugledno je, nije sređeno, ponekad izgledamo kao prasići kada se namažemo blatom i sedimo na zemlji, ali voda stvarno leči - kaže Milica Petrović.I u Obrenovcu se nalazi izvor sumporne vode koji je, pak, malo sređeniji.- Mi taj izvor zovemo “cevka”. Sada sve više ima mladih ovde, leti bude puno, pa onda čekamo na red za tuš. Napravljene su staze, wc, betonirano je oko tuševa, a okolo je livada na kojoj se ljudi sunčaju, pa sada izgleda lepše - kaže dvadesetpetogodišnja Valentina.Banja “Selters” kod Mladenovca je nešto drugo. Od nabrojanih, jedino nju lekari preporučuju zbog dokazanog lekovitog svojstva mineralnih voda.

Česme na “najzdravijim” izvorima

U Beogradu ima i nekoliko izvora vode za piće za koju sugrađani veruju da su neuporedivo zdraviji od ostalih, pa im nije teško da svakodnevno odlaze do njih po vodu. Među građanima najpoznatiji su Miljakovački izvor, javna česma u Crkvi Svete Petke na Kalemegdanu i Hajdučka česma na Čukarici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track