PRETI IM ISKLJUČENJE: Beogradski fakulteti duguju 9 miliona za grejanje!

Od zime radijatori možda hladni

PRETI IM ISKLJUČENJE: Beogradski fakulteti duguju 9 miliona za grejanje!

Beograd -
Na spisku utuženih našli su se Fakultet za fizičku hemiju, čiji je dug 1,76 miliona dinara, Građevinski fakultet sa 1,08 miliona dinara, Fizički fakultet sa 3,16 miliona dinara, Univerzitet umetnosti 528.278 dinara, a Univerzitetska biblioteka oko dva miliona dinara duga za grejanje

BEOGRAD- Radijatori pojedinih fakulteta Univerziteta u Beogradu mogli bi i naredne zime da budu hladni. Zbog nagomilanih dugova, "Beogradske toplane" tužile su pet visokoškolskih ustanova, a ukupan dug je skoro devet miliona dinara!Na spisku utuženih našli su se Fakultet za fizičku hemiju, čiji je dug 1,76 miliona dinara, Građevinski fakultet sa neizmirenim obavezama od 1,08 miliona dinara, kao i Fizički fakultet sa 3,16 miliona dinara duga za grejanje. Univerzitet umetnosti tužen je zbog neplaćenih 528.278 dinara, a Univerzitetska biblioteka zbog duga od oko dva miliona dinara.

- Tužbe su bile pokrenute i za Mašinski, Hemijski, Filološki, Poljoprivredni, Saobraćajni i Arhitektonski fakultet - kažu iz "Beogradskih elektrana". - U međuvremenu, oni su izmirili svoje obaveze, pa smo povukli tužbe.

Dekani fakulteta smatraju da je veliki problem to što fakulteti grejanje plaćaju po cenama za poslovni prostor. A kako kažu, nije reč o bilo kakvom poslovnom prostoru, već o obrazovnim institucijama.Prema objašnjenju prof. dr Vladimira Bumbaširevića, rektora UB, pojedini fakulteti započeli su reprogram duga.- Fakulteti su dobili upozorenje pred utuženje, a u posebno teškom položaju je Univerzitetska biblioteka, koja nema sopstvene prihode - objasnio je prof. Bumbaširević, na sednici Saveta UB. - Pisali smo i Ministarstvu prosvete i čelnicima grada Beograda, ali niko nije ponudio rešenje.

Da dodatnih para kojima bi se pokrila ova dugovanja nema, potvrdio je i prof. dr Slobodan Stupar, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje.

- Ministarstvo ulaže napore, pokušavamo da pomognemo na sve načine, ali u budžetu nema dodatnih sredstava za grejanje - objašnjava prof. Stupar. - Grejanje je znatno poskupelo, a stavka u budžetu nije povećavana od 2010. godine. Potrudićemo se da pomognemo, posebno onim fakultetima koji nemaju sopstvene prihode.

On je preporučio fakultetima da započnu reprogram duga, jer će se tako i zaustaviti rast kamata, a i preduhitriti eventualno utuživanje.

Visoke kamate

Deo dugovanja prema "Toplanama" predstavljaju kamate. Tako, prema rečima dekana Fizičkog fakulteta prof. dr Jablana Dojčilovića, od iznosa koji duguju za grejanje, čak 30 odsto iznose kamate. Zato su iz Ministarstva savetovali da ustanove što pre uđu u reprogram za otplatu dugovanja na rate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track