GALERIJA SANU PREMALA: Teslin spomenik i izložba predstavljeni Beograđanima

Veliko interesovanje

GALERIJA SANU PREMALA: Teslin spomenik i izložba predstavljeni Beograđanima

Beograd -
Izložba je putujućeg karatkera, i biće otvorena 23. septembra u Njujorku, zajedno sa postavljanjem spomenika. Laboratorija na Long Ajlendu biće pretvorena u Nacionalni muzej Nikole Tesle u SAD

BEOGRAD - Spomenik Nikoli Tesli koji će u septembru biti otkriven isped njegove laboratorije na Long Ajlendu, u NJujorku, predstavljen je večeras Beograđanima.

Bista velikog američkog naučnika, srpskog porekla, izlivena u bronzi privremeno je izložena u Knez Mihajlovoj 35 ispred galerije Srpske akademije nauka i umentnosti. Tim povodom u Galeriji nauke i tehnike, koja je bila premala da primi sve zainteresovane, otvorena je izložba "Svetlost Teslinog dela" na kojoj su predstavljeni likovni radovi domaćih slikara inspirisani velikim naučnikom.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej je na otvaranju izložbe ukazao da je Tesla, pripadnik srpskog naroda i njegove crkve, podigao ime našeg naroda zajedno sa drugim velikanima naše starije i novije istorije. "Ime Nikole Tesle mnogo znači i ovde i tamo gde je postigao to što je postigao. I u ovo vreme kada povraćamo ugled (zemlje) koji je unižen, njegovo ime pomoći će nam da pokažemo da smo istorijski, balkanski i evropski narod", kazao je patrijarh.

Patrijarh Irinej: Tesli je mesto uz Svetog Savu i Karađorđa
Patrijarh Irinej: Tesli je mesto uz Svetog Savu i Karađorđa

Patrijarh Irinej je podsetio da je, iako je srpski narod mali, dao veliki doprinos svetskoj kulturnoj baštini, i da je upravo najveći onaj koji je učinio Tesla. Patrijarh je skup iskoristio da ponovo apeluje na nadležne da se urna Nikole Tesle premesti kod Hrama Svetog Save, da mu se tu podigne spomenik, jer se urna, kako je ukazao, nalazi na mestu (u njegovom muzeju u Beogradu) koje joj ne priliči.

"SPC je pokrenula predlog da se urna položi i podigne spomenik kod Hrama Svetog Save, da bude uz Svetog Savu i Karađorđa", kazao je patrijarh i dodao da je najpravičnije mesto za urnu Tesle baš uz dva vlikana srpske istorije - Svetog Savu i Karađorđa.

Savetnica predsednika Srbije Jasmina Mitrović Marić poručila je da je spomenik poklon srpskog naroda američkom i da će takav sličan tekst pisati ispod Tesline biste. Spomenik će biti simbol prijateljstva srpskog i američkog naroda, a Tesla je najbolji i najveći simbol tog prijateljstva - naš zajednički činilac i element - američki naučnik srpskog porekla koji je zadužio ceo svet, kazala je Mitrović Marić.

Veliko interesovanje za Teslu: Galerija SANU premala za sve
Veliko interesovanje za Teslu: Galerija SANU premala za sve

Izložba je putujućeg karatkera, i biće otvorena 23. septembra u Njujorku, zajedno sa postavljanjem spomenika, biće upriličena u godini u kojoj se obeležava 70 godina od njegove srmti. Laboratorija na Long Ajlendu biće pretvorena u Nacionalni muzej Nikole Tesle u SAD.

Zahvaljujući grupi Amerikanaca preko interneta je pokrenuta incijativa za prikupljanje novca za otkup zemljišta na Long Ajlendu, i za dvadesetak dana prikupljeno je 1,7 miliona dolara, od poštovalaca iz 108 zemalja.

Pokrovitelji i organizatori događaja su predsednik Srbije, Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Srpska Akademija nauke i umetnosti, Galerija nauke i tehnike i Umetnicka galerija "Radionica duše

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track