BEOGRAD: Stanari čekaju lift uz slike Isusa i Tesle!

Nizale se nagrade za najlepšu zgradu

BEOGRAD: Stanari čekaju lift uz slike Isusa i Tesle!

Beograd -
Iako je svesna da je zgrada u kojoj živi izuzetak od po pravilu zapuštenih i prljavih beogradskih ulaza, Ljiljana veruje da tradicija brige o zgradi neće biti prekinuta

BEOGRAD - Koliko ljudi u Beogradu se danas može pohvaliti izgledom enterijera zgrade u kojoj žive? Stanari višespratnice u ulazu 68 Ulice Tadeuša Košćuška na Dorćolu svakako mogu, jer svakodnevno hodaju stepeništem prekrivenim tepihom, pored zidova koje krase brojne fotografije i reprodukcije umetničkih dela i saksija sa cvećem.

Na istim zidovima vide se i zahvalnice i potvrde o nagradama stanarima koji više od 30 godina posvećeno brinu o svojoj zgradi. Stanari su juče rado govorili o lepoti svog životnog prostora, na koji je svaki od njih ponosan. Iako su u ulepšavanju zajedno učestvovali, svi oni napominju da najveće zasluge pripadaju Ljiljani Stefanović, koja je bila i idejni tvorac ovog projekta.

- Na ideju da oplemenimo prostor u kom živimo došli smo moj suprug Milorad i ja 1981. godine, zajedno sa Branislavom i Darinkom Matić Marović, kao i porodicama Stanić, Milojković i Tica, koje i danas, kao i tada, žive u zgradi. Formirali smo fond koji nam je poslužio kao izvor sredstava za opremanje zgrade, koja je ubrzo dobila sasvim novi izgled. Taj fond koristimo i popunjavamo i danas, kaže Ljiljana Stefanović.

Od kada je uređivanje počelo nagrade su se same nizale: od onih za najlepšu baštu i dvorište, do onih koje su pohvaljivale izgled ulaza i hodnika zgrade. Nagrade su im dodeljivali Opština Stari grad i JKP “Zelenilo”, ali i brojne druge komisije.

Danas se na zidovima hodnika, pored replika umetničkih dela i različitih pejsaža, mogu videti, između ostalog, i portret Nikole Tesle i reprodukcija ikone Isusa Hrista. Iako je svesna da je zgrada u kojoj živi izuzetak od po pravilu zapuštenih i prljavih beogradskih ulaza, Ljiljana veruje da tradicija brige o zgradi neće biti prekinuta.

- Stanove uglavnom nasleđuju i u njima ostaju da žive naša deca i unuci, koji neće prekinuti tradiciju. S druge strane, svi koji se dosele moraju da prihvate našu brigu o enterijeru, što bez prigovora i rade - završava Ljiljana, dok dočekuje svoje unuke na nedeljnom ručku.

Veća cena kvadrata zbog uređenog ulaza

Ljiljana potvrđuje reči ostalih stanara po kojima uređeni enterijer i uredna bašta podižu cenu kvadrata u Tadeuša Košćuška 68. “Baš zbog toga što ovo nije čest slučaj, naravno da je kvadrat stana u ovoj zgradi, ili cena iznajmljivanja, značajno veća. To je sasvim opravdano”, zaključuje Ljiljana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track