ZVANIČNO: Dragan Đilas smenjen!
Foto: KURIR

Gradonačelnik razrešen većinom

ZVANIČNO: Dragan Đilas smenjen!

Beograd -
Tajnim izjašnjavanjem, za Đilasovu smenu glasalo je 60 odbornika od 110. Odbornici DS nisu se izjasnili
1 / 12 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Dragan Đilas, lider DS, danas je razrešen sa funkcije gradonačelnika Beograda.

Tajnim izjašnjavanjem od 110 odbornika, za Đilasovu smenu glasalo je 60, dok niko nije bio protiv, budući da ostali odbornici nisu glasali. Odbornici DS nisu se izjasnili.

Podsetimo, sednica Skupštine grada Beograda na čijem dnevnom redu je bila inicijativa za smenu gradonačelnika Dragana Đilasa počela je jutros u 10.20 časova. Dragan Đilas nije prisustvovao početku sednice, a rasprava o njegovoj smeni označena je kao 4. tačka dnevnog reda.

Hronologija smene gradonačelnika srpske prestolnice:

17.15. Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Jovičić najavio je da će narednih dana najviši stranački organi razgovarati o promeni vlasti i da o svakom daljem koraku moraće da odlučuju najviši organi stranaka. “Narednih dana će se razgovarati o daljim koracima kako bi krenuli u oštru borbu protiv korupcije, a podaci koje smo do sada iznosili su samo vrh ledenog brega”, rekao je Jovičić. On je dodao da će sve dobre inicijative koje su postojale u gradu biti nastavljene kao i da Skupština grada ima rok od 30 dana da izabere gradonačelnika.

16:30 - Dragan Đilas ostaće na dužnosti do izbora novog gradonačelnika, a odlukom o razrešenju prestaje mandat gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i gradskog veća, ali oni ostaju na dužnosti i vrše tekuće poslove do izbora novih.

16.25. Posle prebrojavanja glasova, odbornik DSS Čulić objavio je rezultate tajnog glasanja prema kojima je 60 odbornika glasalo za razrešenje Dragana Đilasa sa mesta gradonačelnika, čime je on smenjen i zvanično sa ove funkcije.

16.13 - Jedini koji su glasali iza paravana, koji je za to predviđen, bili su Milan Krkobabić i Marija Marković iz PUPS-a. Njima su odbornici zbog toga uputili aplauz. Dok ostali koji su glasali, to su uradili javno.

15.48 - Počelo tajno glasanje o razrešenju gradonačelnika Beograda. Odbornici DS-a ne uzimaju papiriće za glasanje.

15.30 - U Skupštini Beograda nakon rasprave o predlogu za razrešenje gradonačelnika Dragana Đilasa uslediće tajno glasanje, što je uobičajena procedura predviđena Statutom grada. Kako su podršku inicijativi za razrešenje gradonačelnika najavila i četiri odbornika Partije ujedinjenih penzionera Srbije, trebalo bi očekivati da će u Skupštini grada biti obezbeđena većina za podršku predlogu koji su zvanično pokrenule odborničke grupe SNS i DSS, a podršku za smenu odmah za njima najavila i SPS.SNS, SPS-JS i DS S zajedno imaju 55, a sa PUPS-om 59 glasova.

15.25 - U jeku polemike između naprednjaka i demokrata o smeni Đilasa, on je ponovo ustao iz skupštinske klupe i otišao do kafiterije da prezalogaji sendvič, posle čega se vratio u salu. U svom obraćanju odbornicima on je rekao da je grad zadužen 395 miliona evra. Da je odluka gde će most biti postavljen nenada Bogdanovića, a da je on samo završio most. Đilas je pozvao na dogovor a ne na prepirku i da je ponosan na ono što je urađeno. Đilas se zahvalio svojim koalicionim partnerima od URS-a do LDP u prošlom mandatu a SPS i PUPS za sve što je urađeno u Beogradu. On je dodao da će za šest meseci on biti ponovo izabran za gradonačelnika, posle čega je uz aplauz odbornika DS izašao iz sale

15.20 - Nastavak sednice obeležila je neobična polemika između Božidara Đelića i Aleksandra Jovičića. Naime Đelić se tokom svog izlaganja pozvao na reči Isusa Hrista "oprosti im gospode, ne znaju šta čine", Đelić je kazao da ovo, nažalost, nije Bibija već politička realnost i još jednom naglasio da je smena Đilasa najgrublje kršenje izborne volje građana. Na šta je Jovićić rekao da se naježio na ono što je čuo i da je Đelić pomešao ingerencije i da će na kraju završiti u mesnoj zajednici.

14.45 - Dragan Đilas na kratko je izašao iz sale i razgovarao sa predsednikom Gradskog odbora DS Balšom Božović, a zatim se vratio na sednicu.

14.20 - Nebojša Stefanović poručio je da se vlast u Beogradu prethodnih godina jedino bavila rušenjem grada i da je zaduženost Beograda veća nego što tvrdi DS.

13.50 - Predlog SPS je da izbori u Beogradu budu održani početkom naredne godine rekao je danas odbornik Socijalističke partije Srbije (SPS) Nikola Nikodijević i dodao da će socijalisti sa partnerima već od sutra početi razgovore o načinu na koji će do tada Beograd funkcionisati.

13.40 - Šef odborničke grupe Demokratske stranke Srbije u beogradskom parlamentu Andreja Mladenović izjavio je da Đilasa treba razrešiti između ostalog i zato što "u Beogradu vladaju ekipe, a ne insititucije"."Ekipa je u urbanizmu - znamo kako se planovi donose. Ekipa gradi - jedna čovek može da zabrani da se izda građevinska dozvola za velike objekte", rekao je Mladenović i dodao da je ekipa uvedena i u naplatu karata za gradski prevoz kroz bus-plus sistem.

13.23 - Šef odborničke grupe SNS u gradskoj skupštini Aleksandar Jovičić izjavio je danas da je predlog za razrešenje gradonačelanika Beograda Dragana Đilasa u skladu sa zakonom i Statutom grada i da jedva čeka izbore na kojima će, kako kaže, SNS ubedljivo pobediti.

12.40 - Dragan Đilas je izjavio da će se, kad god budu raspisani izbori za prvog čoveka grada, ponovo na njima kandidovati.Đilas je rekao da veruje da će Beograd na izborima, kad god budu bili raspisani, a on ih očekuje na proleće, pokazati da je put kojim je gradska vlast vodila glavni grad zdrav i ispravan put.Đilas je izrazio uverenje da će zbog toga ponovo biti gradonačelnik i još jednom ponovio da smatra da su neposredni izbori najbolji način da Beograđani glasaju i pokažu da li su za Đilasa, Nebojšu Stefanovića ili bilo koga drugog. Ponovo ću biti kandidat DS-a za gradonačelnika i očekujem pobedu. Odustajemo od protesta, ali ćemo sakupljati potpise za direktan izbor gradonačelnika, rekao je Đilas.

13:10 - Odbornik DS Božidar Đelić izjavio je da opozicija u Beogradu obmanjuje javnost imaginarnim ciframa i da će smenjivanjem Đilasa SNS i DSS uvesti Beograd u "vanredno stanje".

12.25 - Još aktuelni gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da je njegova smena politički odgovor koji pokazuje da zemlja "polako klizi u diktaturu i jednopartijski sistem", te da nema veze sa rezultatima koje je aktuelna gradska vlast postigla. On je naveo da je svima jasno šta će se danas desiti, ali da ne želi da prejudicira ishod glasanja. Navodeći da ne želi da izgovara teške reči, Đilas je rekao da je ponosan na tim koji je vodio Beograd i na ono što je urađeno, i zahvalio je Beograđanima na podršci.

11.35 - Raspravu je otvorio Nebojša Bakarec (DSS), koji je naveo da glavni razlog za smenu Đilasa je projekat izgradnje beogradskog metroa i pozvao DS da "čestito i muški" podnese smenu gradske vlasti. Bakarec je u raspravi o razrešenju Đilasa u ostale razloge ubrojao izgradnju mosta na Adi, rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra, razvlašćivanje prigradskih opština, gušenje prava na reč opozicije u poslednjih pet godina..."Most je podignut mimo Zakona o javnim nabavkama na pogrešnom mestu i to tako što je DS 2003. ili 2004. godine organizovao izložbu posle koje je 20.000 građana odabralo najlepši most, a nisu pitali koliko će to da košta", rekao je Bakarec i dodao da je projekat beogradskog metroa potpuno pogrešan pristup u uvođenju šinskog saobraćaja. Zatim je za govornicu stao Božidar Đelić (DS). Odbornici Skupštine grada očekuju da će im se obratiti i gradonačelnik lično.

11.30 - Đilas došao na sednicu. Nije prisustvovao početku sednice ali je, kada je počela rasprava o njegovom razrešenju, ćutke ušao u salu i seo ne obrativši se novinarima.

11.15 - Kao 4. tačka dnevnog reda počela rasprava o razrešenju gradonačelnika.

10.20 - Počela sednica Skupštine grada

Podsetimo, predlog za razrešenje aktuelnog gradonačelnika juče su zajedno predale Srpska napredna stranka i Demokratska stranka Srbije. Prema najnovijim informacijama, na sednici je došlo 106 od 110 odbornika.

Rasprava o smeni gradonačelnika stavljena je danas na dnevni red sednice gradskog parlamenta jer ju je podržalo 57 odbornika od 110 koliko ima mandata u beogradskom parlamentu.

Zahtev da se smeni gradonačelnik odbornicima je obrazložio šef odbornika opozicione SNS Aleksandar Jovičić, a podržali su ga odbornici Demokratske stranke Srbije, Socijalističke partije Srbije (SPS) i Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS). SPS i PUPS su do sada bili u koaliciji sa Demokratskom strankom.

Rasprava o smeni gradonačelnika je četvrta na dnevnom redu. U predlogu za razrešenje gradonačelnika navodi se da Dragan Đilas snosi najveću odgovornost za finansijsku situaciju u Beogradu i "činjenicu da je ugrožen razvoj grada i njegovo svakodnevno funkcionisanje".

Pre glasanja o smeni gradonačelnika, odbornici bi trebalo da utvrde prestanak funkcije predsednika Skupštine Beograda Aleksandra Antića zbog podnošenja ostavke. Takođe, glasaće se i o izveštaju administrativno-mandatne komisije o prestanku i potvrđivanju mandata odbornika Skupštine. Predlog za smenu Dragana Đilasa juče su podnele odborničke grupe Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije.

http://www.youtube.com/watch?v=S6bvFACMFYM

http://www.youtube.com/watch?v=4GvqUbCyypA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track