USVOJEN REBALANS BUDŽETA: Imenovani novi direktori beogradskih preduzeća
Foto: Nebojša Mandić

Sednica Skupštine grada u toku

USVOJEN REBALANS BUDŽETA: Imenovani novi direktori beogradskih preduzeća

Beograd -
Prihodi i rashodi gradske kase uvećani su sa 80,2 milijarde na oko 88,9 milijardi dinara i predviđen je deficit od 7,15 milijardi dinara.

Skupština grada Beograda usvojila je danas rebalans gradskog budžeta, prema kojem su ukupna sredstva uvećana za osam milijardi dinara, odnosno za 10 odsto, a deficit je na nivou od 9,5 procenata što je smanjenje u odnosu na prošlu godinu.

Prema rebalansu budžeta, prihodi i rashodi gradske kase uvećani su sa 80,2 milijarde na oko 88,9 milijardi dinara i predviđen je deficit od 7,15 milijardi dinara. Deficit će biti finansiran prodajom finansijske imovine, zaduživanjem na finansijskom tržištu i od suficita ostvarenog za 2014. godini.

Gradski sekretar za finansije Slobodan Milosavljević objasnio je da se rebalans radi zbog povećanja prihoda u ovoj godini, ali i prenetih neutrošenih sredstava iz 2014. godine koja iznose oko četiri milijarde dinara.

Slobodan Milosavljević, Foto: FoNet
Slobodan Milosavljević, Foto: FoNet

Milosavljević je dodao da su na rashodnoj strani budžeta, predviđena sredstva za nabavku autobusa, javnu rasvetu, navodnjavanje u Grockoj… Prema rebalansu, uvećana su sredstva namenjena Direkciji za javni prevoz za oko šest milijardi dinara, a koja će između ostalog biti utrošena za nabavku novih autobusa, kao i za plaćanje povećanih troškova prevoza GSP Beograd i privatnih prevoznika u okviru integrisanog tarifnog sistema.

Najveći deo sredstava kada je u pitanju socijala ide u nove investicije i objekte socijalne zaštite, a biće raspisan i konkurs za personalne asistente osoba sa invaliditetom. Postoji i nova usluga socijalne zaštite „Predah plus“ koja roditeljima dece sa smetnjama u razvoju omogućava da mališane ostave stručnim licima. Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu dobiće 1,5 milijardi dinara više, a Sekretarijat za socijalnu zaštitu 125 miliona dinara.

Rebalansom je izdvojeno više sredstava za funkciju zaštitnika građana, obrazovanje i dečju zaštitu, nabavku zdravstvene opreme, uklanjanje nelegalnih objekata, vatrogasnu opremu, kao i 600 miliona dinara za puteve.

Rebalansom budžeta je povećan i budžet opština za oko 345 miliona dinara, a sve sa ciljem da se Gradska uprava decentralizuje. Za Fond za zaštitu životne sredine, rebalansom je predviđeno povećanje od oko 400 miliona dinara, što je najvećim delom namenjeno za nabavku autobusa na električni pogon, ali i za izgradnju reciklažnih sredstava.

Imenovani direktori

Sednica skupštine grada počela je razrešenjem i imenovanjem direktora i vršilaca direktora nekoliko preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad.

Šef odborničke grupe DS-a Balša Božović predložio da jedna ulica u Beogradu dobije ime Zagrebačka.

Beogradska skupština potvrdila je mandat novom odborniku Demokratske stranke Srbije Gordani Golubović i konstatovala je prestanak funkcije dosadašnjem članu Gradskog veća Jasmini Milošević, koja je podnela ostavku.

Na početku sednice Balša Božović je zatražio da Beograd ponovo dobije Zgrebačku ulicu, koju je imao doskora, ali je ona preimenovana u ulicu Koče Popovića.

"Beograd ima mnogo lepih, novoizgrađenih ulica koje mogu da dobiju naziv Zagrebačka ulica. Važno je da ovaj predlog prođe i mislim da ne postoji odbornik koji bi imao nešto protiv, a nadam se da je tako u gradu i državi. Mislim da niko ko drži do Beograda i dostojanstva ove države nema ništa protiv da jedna ulica nosi ime Zagrebačka", rekao je Božović.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je objasnio da se o Božovićevoj inicijativi ne može raspravljati na današnjoj sednici, iz formalno-pravnih razloga.

Za vršioca dužnosti JP "Hipodrom Beograd" na sednici je imenovan Igor Knežević, pošto je sa te dužnosti razrešen dosadašnji v. d. direktora Dejan Vujičić.

Dosadašnji vršilac dužnosti direktora Sportsko-rekreativnog centra "Pionirski grad" Ljubomir Jovanović izbran je za direktora te ustanove, dok će u narednih šest meseci vršilac dužnosti direktora Prihvatilišta za odrasla i stara lica biti Prvoslav Nikolić.

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine u narednih pola godine biće Nenad Dragović, umesto dosadašnjeg Marka Stojanovića.

Odbornici su odlučili i da za vršioca dužnosti direktora Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara" imenuju Petra Sforcana.

Gradski parlament je odlučio i da sekretarka za privredu Tijana Maljković i član Gradskog veća Dragomir Petronijević budu predstavnici grada u Skupštini društva "Naučno-tehnološki park Beograd".

Momo Kapor, Foto: Aleksandar Jovanović
Momo Kapor, Foto: Aleksandar Jovanović

Na dnevnom redu današnje sednice su rebalans gradskog budžeta, kao i predlozi da slikar i knjževnik Momo Kapor i fudbaler Rajko Mitić dobiju ulice u prestonici Srbije.

Pred odbornicima će se naći i Predlog o osnivanju gradske Fondacije za mlade talente, predlog pravila Oktobarskog salona i ideja da Topčiderski park bude proglašen spomenikom prirode.

Raspravljaće se i o više urbanističkih planova i planova detaljne regulacije, koji se odnose na intermodalni terminal i logistički centar "Batajnica", deo Višnjice, privrednu zonu na Paliluli, novi Kumodraški kolektor...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track