KAKO JE ŠOLAK POSTAO NAJBOGATIJI SRBIN: Menadžerski posao za direktorku EBRD od koje je dobio milione (21)
Foto: Printscreen, Beta Milan Obradović

SERIJAL KURIRA, 21. NASTAVAK

KAKO JE ŠOLAK POSTAO NAJBOGATIJI SRBIN: Menadžerski posao za direktorku EBRD od koje je dobio milione (21)

Dosije Šolak -

U specijalnom serijalu Kurir otkriva kako je zaista izgledao put ostvarenja "američkog sna" ovog kontroverznog milijardera u mutnim vodama balkanske tranzicije.

Poslovno-politički lobi vlasnika Junajted grupe Dragana Šolaka na vreme se potrudio da svoje mutne poslove sakrije od javnosti, ali i da za širenje svog divljeg biznisa na Zapadnom Balkanu obezbedi zaštitu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Dugoročnu podršku ove finansijske institucije za svoje kompanije Šolak je obezbedio kako uvlačenjem banke u svoj biznis putem zvaničnog partnerstva, ali i prikrivenim vezama preko pojedinih menadžera EBRD.

Kršenje principa i ciljeva EBRD

Kako je Kurir ranije već otkrio, u vreme kada je Šolak dobio prve milione od EBRD, u toj banci na visokoj menadžerskoj poziciji se nalazila Dragica Pilipović Čefi koja je, nakon što je banka ušla u zvanično partnerstvo sa Šolakom, prešla u njegovu firmu gde se sada nalazi na poziciji potpredsednice korporativnih poslova u Junajted grupi.

Za razliku od drugog slučaja personalne povezanosti – Milice Delević, bivše supruge Dragana Đilasa, Pilipović Čefi je karijerno išla u suprotnom smeru - s direktorskog mesta u EBRD otišla je direktno u top menadžment Junajted grupe. Ta okolnost osnovano je probudila sumnju u mogući sukob interesa, jer je EBRD servisirao Junajted grupu kao svog klijenta. U poslovnom svetu ovakvi transferi su pod posebnom lupom zbog izbegavanja i najmanje sumnje u korupciju, trgovinu uticajem i sukob interesa. To pogotovo važi za instituciju kakva je EBRD, koja se razlikuje od komercijalnih banaka jer funkcioniše po principu članstva i uz utvrđenu misiju poslovanja. Srbija je jedna od 69 zemalja članica EBRD, a u članstvu su i EU i Evropska investiciona banka.

Ono što je u ovom slučaju najskandaloznije jeste okolnost da je ova međunarodna finansijska institucija zažmurila na potencijalni sukob interesa i dozvolila da Dragica Pilipović Čefi direktno iz direktorske fotelje banke pređe u top menadžment firme koja je bila, a i dalje je klijent EBRD.

Nedozvoljen uticaj na poteze banke

Za razliku od Delevićeve, Dragica Pilipović Čefi je u EBRD bila od njenog osnivanja 1991. godine. Radila je na visokim pozicijama u banci, između ostalog i kao direktor za Rusiju, a od 2003. postaje direktor za Srbiju i Crnu Goru. Baš u to vreme, 2004. godine, u Šolakov SBB, operatera koji je deo Junajted grupe, ulazi prva investicija EBRD od 18,5 miliona evra. Uz to, ova banka ulaže i u akcijski kapital SBB i postaje njegov manjinski vlasnik s milion deonica u svojim rukama. Upravo ova finansijska injekcija bila je presudna da Šolak krene u širenje svog biznisa u regionu - da pokupuje još 25 lokalnih provajdera, uvede nove servise i ponudi širokopojasni pristup internetu.

Pilipović Čefi napušta EBRD 2008. i prelazi direktno u top menadžment SBB, firmu koja je zahvaljujući finansijskoj podršci upravo EBRD postala jak regionalni igrač. Ona od tada igra ključne uloge u timu Junajted grupe - bila je generalni direktor SBB, trenutno je predsedavajući borda Fondacije SBB, a od 2015. je i potpredsednica za korporativne poslove Junajted grupe.

Slučaj Dragice Pilipović Čefi izazvao je ozbiljne sumnje da je menadžment EBRD duboko upleten u korupciju i da se poslovne odluke te međunarodne banke donose pod uticajem koruptivnih struktura i interesa koje su u sprezi sa menadžmentom banke. Baš zbog toga EBRD je morala da objasni kako je moguće da ta institucija, u vreme kad je Čefijeva bila njen menadžer, donosi odluku o ulaganju znatnih sredstava u Šolakov, u to vreme, prilično divlji kablovski biznis, a da potom Čefijeva prelazi u Šolakovu firmu na dobro plaćenu poziciju.

Takođe, EBRD bi morala da odgovori na pitanje kako je moguće da ta međunarodna banka i dalje nastavlja da podržava poslovanje Junajted grupe koja krši zakonska pravila o slobodi konkurencije i koja ima skriveno krajnje vlasništvo u ofšor zonama? To su pojave koje su nespojive s poslovanjem i ciljevima zbog kojih je EBRD osnovan i ovaj slučaj ozbiljno kompromituje rad te veoma uticajne i do sada ugledne međunarodne finansijske institucije.

Slučaj Milice Delević bivše suvlasnice Multikom grupe

Pored Čefijeve, Kurir je otkrio i povezanost firmi Dragana Šolaka i Dragana Đilasa s još jednom direktorkom u EBRD - Milicom Delević, inače Đilasovom bivšom suprugom. Ona je pre ulaska u EBRD, 2013. godine, prodala svoj udeo od 25 odsto u Multikom grupi, koja je bila vlasnik Dajrekt medije. EBRD je zatim praktično postao suvlasnik njene bivše firme, jer je Junajted grupa, u kojoj ova banka ima manjinski udeo, kupila Dajrekt mediju. Naša istraživanja su pokazala da je kupoprodaja Dajrekt medije urađena na izuzetno netransparentan način, pomoću zamršene mreže kompanije osnovanih u ofšor zonama s ciljem da se sakriju pravi vlasnici. Ipak, ova šema je u značajnoj meri raskrinkana, a dokazano je i da su u ovoj transakciji poslovno direktno bili povezani Đilas i Šolak.

Kurir je u istraživanjima pokazao da su Šolak i Junajted grupa, uprkos netransparentnom i sumnjivom poslovanju, svih ovih godina imali utočište u EBRD. Kad se analizira povezanost pojedinih aktera iz EBRD i poslovnih poteza Đilasa i Šolaka, pouzdano se može reći da se baš zahvaljujući tome njihov biznis širio, a bogatstvo enormno uvećavalo. Danas ova banka sa sedištem u Londonu svojim renomeom i kredibilitetom štiti interese Junajted grupe i manjinskim udelom u ovoj kompaniji daje Šolakovoj grupaciji pokriće za izgradnju lažnog imidža nesporne i kredibilne kuće.

Uprkos spornom i sumnjivom ponašanju Čefijeve i menadžmenta EBRD u ovom slučaju, ona godinama unazad ćuti o transferu i odbija da odgovori na pitanja medija, a o svemu ćuti i EBRD na čiju je adresu Kurir u više navrata slao pitanja.

EBRD nije odgovorio na pitanja Kurira o tome da li je banka ispitivala potencijalni sukob interesa u ovom slučaju, kao i da li je SBB bio klijent na nekom od projekata na kojima je u ime EBRD radila njihova bivša direktorka.

Dragica Pilipović Čefi nije odgovorila na pitanja o svojoj ulozi u poslu iz 2004. kad je EBRD ušao sa prvom investicijom u SBB, ali i da li je SBB bio klijent na nekom od projekata na kojima je radila u EBRD.

HRONOLOGIJA

  • 1991. Dragica Pilipović Čefi ulazi u tek osnovani EBRD
  • 2003. Pilipović Čefi postaje direktor EBRD za Srbiju i Crnu Goru
  • 2004. EBRD prvi put investira u SBB i postaje manjinski vlasnik ove firme
  • 2008. Pilipović Čefi napušta EBRD i postaje generalni direktor SBB
  • 2013. Milica Delević u maju prodaje svoj udeo u Multikom grupi za 3,6 miliona evra
  • 2013. Delevićeva u julu dobija visoku funkciju u EBRD
  • 2014. Đilas prodaje Dajrekt mediju, člana Multikoma, ali krajnji kupac ostaje nepoznat
  • 2018. Junajted grupa, čiji je suvlasnik EBRD, zvanično saopštava da je kupila Dajrekt mediju

U SLEDEĆEM NASTAVKU: Veliko finale – prva milijarda vlasnika Junajted grupe

Bonus video:

01:11

ĐILASOV I ŠOLAKOV MEHANIZAM ZA UNIŠTAVANJE KONKURENCIJE: Umrežili političare, medije i NVO za svoje OPAKE CILJEVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track