KAKO JE ŠOLAK POSTAO NAJBOGATIJI SRBIN Poreske mahinacije: Vlasnik UG tri puta samom sebi prodavao kablovskog opertera SBB (14)
Foto: Printscreen, Kurir

SERIJAL KURIRA, 14. NASTAVAK

KAKO JE ŠOLAK POSTAO NAJBOGATIJI SRBIN Poreske mahinacije: Vlasnik UG tri puta samom sebi prodavao kablovskog opertera SBB (14)

Dosije Šolak -

U specijalnom serijalu Kurir otkriva kako je zaista izgledao put ostvarenja "američkog sna" ovog kontroverznog milijardera u mutnim vodama balkanske tranzicije.

Kako bi izbegao plaćanje poreza na dobit državi Srbiji, kontroverzni milijarder Dragan Šolak je čak tri puta fiktivno, samom sebi, prodavao kablovskog operatera SBB.

Po uhodanoj šemi Šolak je lažne kupoprodaje izveo 2007, 2012 i 2014. godine kada je kao vlasnik SBB-a izvršio prodaju udela u tom kablovskom operateru kompanijama u kojima se, uprkos delimično zametnutim tragovima, takođe on pojavljivao kao krajnji stvarni vlasnik. Sva tri puta kablovski operater SBB na kraju se našao u ulozi finansijera sopstvene kupovine čime su iz ove firme izvlačeni milionski iznosi bez ikakvog oporezivanja od strane države Srbije.

Šema za izvlačenje novca iz Srbije

Prema dokumentaciji do koje je došla redakcija Kurira, jasno se može zaključiti da su udeli SBB-a bili predmet fiktivne prodaje čak tri puta, 2007, 2012. i 2014. godine. Prema istoj dokumentaciji, u ulozi prodavca i kupca uvek su se nalazila ista lica kao krajnji stvarni vlasnici što je bila uloga koja je pripala firmi Gerrard Enterprises LLC sa Ostrva Men čiji je većinski vlasnik Dragan Šolak.

Svaka kompanija u strukturi i prodavca i kupca osnovana je samo iz razloga zloupotrebe Ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja koji je zaključen između Republike Srbije i Kraljevine Holandije (UIDO), bez bilo kakvog osnovnog razloga (tzv. Principal purpose test, dalje: PPT). Na ovaj način kompanije pod Šolakovom kontrolom prekršile su odredbe Multilateralne konvencije za primenu mera koje se u cilju sprečavanja erozije poreske osnovice i premeštanja dobiti odnose na poreske ugovore (MLI).

Iz dostupne dokumentacije jasno se vidi i da su sve kompanije, koje su se našle u ulozi kupca, tendenciozno osnivane samo sa ciljem da se prethodno zaduže, a onda kroz statusne promene teret finansiranja kupovine prebace na SBB čime je najveći srpski kablovski operater praktično finansirao sopstvenu kupovinu. Takvim postupkom, bez ikakvog oporezivanja, izvlačen je novac iz SBB-a i Srbije i prebacivan u ofšor zone. Po pravilu, u svim ovim operacijama vlasnici navodnih kupaca SBB-a momentalno su likvidirani nakon svake obavljene kupovine.

Šolak u ulozi prikrivenog vlasnika

U junu 2007. godine firma SBB je prodata jednom od društava u okviru Junajted grupe. Prodavac 100 odsto udela firme SBB bila je firma Sabaline Investments BV iz Holandije, dok je kupac bila firma iz Srbije Adria Cable d.o.o. iz Beograda. Vlasnička struktura prodavca je bila sledeća: Stoprocentni vlasnik Sabaline Investments BV Holandija bila je firma Serbia Broadband Sarl iz Luksemburga, registrovana pod brojem: B 87372.1

1 / 12 Foto: Printscreen

Vlasnici firme Serbia Broadband Sarl bili su firma Gerrard Entreprises LLC sa Ostrva Men registrovana pod brojem 000543L, čiji je većinski vlasnik Dragan Šolak, kao i firma SEEF Holding LLC sa Kajmanskih ostrva i EBRD, koji se pojavio kao treći suvlasnik.2

Većinski vlasnik firme Gerrard Enterprises LLC, Dragan Šolak ujedno je bio i jedan od menadžera firme Serbia Broadband Sarl.3

1 / 39 Foto: Printscreen

Na drugoj strani, stoprocentni vlasnik kupca 100 odsto udela SBB-a, kompanije Adria Cable d.o.o, bila je firma Adria Cable BV iz Holandije. Ta firma se nalazila u vlasništvu kompanije Adria Cable Sarl (Luksemburg), registrovanom pod brojem B128082, dok je vlasnik te firme bila EECF Adria Sarl kao kompanije koja je osnovana od strane Emerging Europe Convergence Fund II. Nakon toga u EECF Adria Sarl ulaze SEEF (isto firma koja je u indirektnom vlasništvu prodavca), zatim Gerrard Enterprises (firma Dragana Šolaka koja je takođe indirektni vlasnik prodavca), kao i firma Cable Management Company.

Ovi podaci jasno dokazuju da su krajnji stvarni vlasnici kupca, baš kao i prodavca bilo jedno te isto lice – Dragan Šolak.

Dragan Šolak
foto: Printscreen

Sistem fantomskih firmi za izbegavanje plaćanja poreza

O špekulativnoj prirodi ove operacije možda najbolje svedoči okolnost da su kompanija prodavac Sabaline Investments BV i njegov jedini vlasnik, kompanija Serbia Broadband Sarl, odmah likvidirane, nakon izvršenog prenosa udela u SBB-u na kupca Adria Cable d.o.o.

Dragan Šolak
foto: Printscreen

U oba slučaja kao likvidator pojavljuje se društvo SEEF Holding Limited sa Kajmanskih ostrva koje je ujedno i suvlasnik firme Serbia Broadband Sarl, zajedno sa Šolakovom firmom Gerrard Entreprises LLC, sa ostrva Men. Takođe, obe firme, Serbia Broadband Lux i kompanija Sebaline Investments BV, nisu imale imovinu i do tada nisu pružale nikakav promet dobara i usluga, a bile su registrovane samo za delatnost hodlinga.

Nakon izvršene statusne promene jedini vlasnik SBB-a postala je Adria Cable BV iz Holandije. Inostrane kompanije, koje su učestvovale u ovim transakcijama, nisu imale nikakvu funkciju osim za realizaciju kupoprodaja SBB-a i zloupotrebe poreske regulative Republike Srbije.

1 / 4 Foto: Printscreen

Tako se među "stranim“ akterima pojavljuju kompanije Adria Cable B, Adria Serbia HoldCo BV i Sabaline Investments BV iz Holandija, kao i Serbia Broadband Sarl iz Luksemburga. Zajedničko za sve ove firme jeste to da nemaju zaposlene niti bilo kakvu registrovanu imovinu što svedoči da je reč o kostur firmama koje su poslužile jedino da zamaskiraju pozadinu ove fiktivne prodaje.

U SLEDEĆEM NASTAVKU: Šema za izvlačenje novca i izbegavanje poreza: Kako su finansirane fiktivne kupoprodaje SBB-a

Bonus video:

03:02

VESIĆ OŠTRO! ĐILAS I ŠOLAK HOĆE NA VLAST PREKO MEDIJA: Njihova jedina politika je negiranje svega što se radi ODMAH POKREĆU HAJKU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track