Ružić: Idem na Paradu, građane ne treba deliti

Pravo na različitost

Ružić: Idem na Paradu, građane ne treba deliti

Društvo -
Mi naše građane ne smemo da definišemo i delimo po pripadnosti, bilo seksualnoj bilo nacionlnoj, već kakvi su ljudi, naveo je ministar bez portfelja

BEOGRAD - Ministar bez portfelja u Vladi Srbije, zadužen za evropske integracije, Branko Ružić rekao je danas da građane ne treba deliti ni po kojem osnovu i da je to glavni razlog zbog kojeg će on prisustovati Paradi ponosa u subotu u Beogradu.

"Nema tu ništa epohalno, ako hoćete da podržite svoje gradane. Mi naše građane ne smemo da definišemo i delimo po pripadnosti, bilo seksualnoj bilo nacionlnoj, već kakvi su ljudi", kazao je Ružić.

Ružić smatra da će predstojeća Parada sigurno biti ocenjena u izveštaju Evropske komisije koji će biti predstavljne 16. oktobra. Dodao je da se podržavnjem Parade ponosa, poštuje Ustav i osnovna ljudska prava na različitost i prava seksualnih manjina.

"Mi smo (Rižić i šefica tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević) najavili da ćemo prisustvovati Paradi ponosa, a ako se ona ne održi, taj dan će biti obeležen nekom manifestacijom u zatvorenom prostoru i mi ćemo tu sigurno ići", rekao je Ružić.

On je najavio da će sledeća faza skrininga (analitički pregled) EU biti 2. oktobra kada će se evropski zvaničnici obrazlagati odredbe i propise u okviru poglavlja 24 koje se odnosi na pravdu i bezbednost, posle čeka i poglavlja 32 koje se odnosi na finasije.

"Nakon toga sledi bilateralni skrinig gde mi objašnajvamo duh našeg zakonodavstva. Epilog te "jednačine" je razlika, ono što nedostaje i što mi upodobljavamo evropskom zakonodavstvu", objasnio je Ružić.

On je kazao je dinamika skriniga unapred utvrđena i da bi Srbija trebalo da završi taj proces za 18 meseci, ali tek potom sledi glavnina posla.

Ružić je kazao je se nada da više neće biti političkih uslova i da ne vidi razloga da se čitav proces pregovora optereti jednim poglavljem, a to je poglavlje 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa s Kosovom.

"U suprotnom bi to značilo da se bavimo samo tim poglavljem, ovo su tehnička pitanja koja se malim delom odnose na teritoriju Kosova", ukazao je on.

http://www.youtube.com/watch?v=3QgXpTCJUfI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track