NOVI USPEH ODBRAMBENE INDUSTRIJE: Srbija razvila novu raketu  vazduh-zemlja!
Foto: Andrej Mlakar

Sajam naoružanja DSEI 2013

NOVI USPEH ODBRAMBENE INDUSTRIJE: Srbija razvila novu raketu vazduh-zemlja!

Društvo -
Raketa je razvijena na osnovu postojećih nevođenih raketa tipa "munja" M-74 i protivoklopne M-80, koja se ispaljuje iz četvorocevnog lansera L-128, originalno razvijenog za ovaj tip rakete

LONDON - Srbija razvija vođenu raketu vazduh zemlja kalibra 128 milimetara, prenosi britanski časopis Džejns. Prototip "glave" za navođenje rakete je prikazan na sajmu naoružanja i vojne opreme DSEI 2013 u Londonu.

Raketa je razvijena na osnovu postojećih nevođenih raketa tipa "munja" M-74 i protivoklopne M-80, koja se ispaljuje iz četvorocevnog lansera L-128, originalno razvijenog za ovaj tip rakete.

Novi projektil imaće kombinovano televizijsko i poluaktivno lasersko vođenje, na osnovu tehnologije koji je Srbija takođe razvila za sistem SAVA, odnosno srpsku verziju ruske protivavionske rakete Strela-10.

Korišćenje takve tehnologije popravlja preciznost, a time i ubojnost raketa, jer sada avion koji ih lansira mora da zauzme određeni ugao kako bi nanišanio i gađao cilj.

Inače rakete M-74 i M-80 razvio je beogradski Vojnotehnički institut i kako navode njima su naoružani svi tipovi aviona Vojske Srbije.

Rakete su namenjene za delovanje po površinskim ciljevima: vojnicima i borbenoj tehnici smeštenoj u utvrđenjima poljskog tipa, borbenoj tehnici, pontonskim mostovima i svim drugim ciljevima sa čeličnom zaštitom.

Raketa ja dugačka 1,8 metra, a raspon krila je 50 centimetara. Masa iznosi 43,7 kilograma, a početna brzina je 600 metara u sekudni.

Ubojno dejstvo rakete M-74 je 25 metara protiv žive sile, a M-80 probija čelični oklop debljine 45 centimetara. Rakete deluju na temperaturama od minus 40 do plus 50 stepeni.

Na sajmu naoružanja Partner 2013 lanser sa četiri rakete "munja" bio je izložen ispred školsko-borbenog aviona "kobac" koji takođe proizvodi srpska namenska industrija.

Osnovna namena aviona su protivpobunjeničke operacije jer avion može da leti sporo na manjim visinama.

Jugoimport SDPR razvija novu vođenu raketu "vazduh-zemlja", kalibra 128 milimetara, koja će u narednih godinu i po dana biti plasirana na tržište, izjavio je danas Tanjugu pomoćnik generalnog direktora tog preduzeća Nenad Miloradović.

"Raketa je već izazvala pažnju naših partnera s kojima intenzivno sarađujemo od početka godine i mislimo da će se dobro uklopiti u savremene trendove", rekao je Miloradović, ističući da je prototip glave rakete premijerno predstavljena pre desetak dana na sajmu naoružanja DSEI u Londonu.

Miloradović je kazao da će se raketa proizvoditi za potrebe Vojske Srbije i izvoz, ističući da će sigurno biti dobro plasirana zbog cene i jednostavnosti za upotrebu.Novi projektil imaće kombinovano televizijsko i poluaktivno lasersko vođenje, na osnovu tehnologije koji je Srbija razvila za verziju rakete Strela-10.

Raketa "vazduh-zemlja" imaće, prema njegovim rečima, domet od osam kilometara i moći će da uništi, na primer, tenk i skoro sve utvrđene objekte."Ulazimo u razvoj dve vrste vođenog vazduhoplovnog naoružanja koje razvijamo sa našim kooperantima.

" Trudimo se da pratimo svetske trendove u razvoju naoružanja, a pogotovo onog kojim se opremaju bespilotne letilice", naveo je MiloradovićRaketa će imati senzor koji će "hvatati" cilj pre lansiranja rakete, koje će biti u dve verzije - sa dnevniom i laserskim senzorom.Nova srpska raketa moći će jednostavno da se primeni na postojećoj platformi Vojske Srbije, zatim za jurišnike, lovce bombardera, helikoptere, rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track