Džomić: Raščinjeni Mihailo može na osveštanje, ali kao građanin

Hram u Podgorici

Džomić: Raščinjeni Mihailo može na osveštanje, ali kao građanin

Društvo -
Saborni hram SPC u Podgorici ima 1.380 metara kvadratnih, sedam krstova na kupolama, kao i 17 zvona od koji je jedno teško 11 tona i najveće je na Balkanu

PODGORICA - Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić izjavio je danas da osveštanju Sabornog hrama u Podgorici može prisustvovali i poglavar kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, ali isključivo kao građansko, a ne svešteno lice.

Džomić je podsetio da je Mihailo, odlukom vaseljenskog patrijarha, raščinjen sveštenik.

U Crnoj Gori 7. oktobra obeležiće se 1.700 godina Milanskog edikta, a tim povodom biće osveštan Saborni hram Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Podgorici.

Mihailo je ranije saopštio da je uputio otvoreno pismo SPC i svim pravoslavnim patrijarsima, u kome je upitao zašto tom činu neće prisustvovati sveštenici nekanonske CPC.Džomić je novinarima kazao da to pismo Mihaila nije stiglo do Mitropolije crnogorsko-primorske.

“Kad se nekom upućuje neko pismo, bilo da je otvoreno ili zatvoreno, ono se valjda prvo uputi onome kom treba da se obrati”, rekao je on.Džomić je dodao da je poglavar nekanonske CPC može prisustvovati osveštenju Sabornog hrama SPC u Podgorici, ali samo u svojstvu građanina, pošto je raščinjen kao šveštenik.

“Mihailo može prisustvovati osveštenja Sabornog hrama, ali pristojno odeven i u svojstvu građanina. Tom činu može prišutvovati i svaki drugi građanin Crne Gore, bez obzira na svoja uverenja. Ali, što se tiče bogosluženja, tu postoje pravoslavni kanoni tako da je stvar jasna. Ako je Mihailu već stalo da dođe, onda je dobrodošao u svojstvu građanina i biće u tom dostojanstvu ispoštovan”, kazao je Džomić.

On je naveo da je Mitropolija crnogorsko-primorska na svečanost osveštanje hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici pozvala i predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića, kao i prilikom mnogih svečanosti koje je Pravoslavna crkva godinama organizovala.

“Mitropolija crnogorsko-primorska je uputila zvaničan poziv Krivokapiću i svim poslanicima parlamenta, bez obzira na njihovo nacionalno, političko, versko ili bilo koje drugo uverenje. Pozvali smo ih kao drage goste, na čelu sa Krivokapićem”, istakao je Džomić.

On je dodao da je Krivokapić i ranije pozivan na svečanosti Mitropolije crnogorsko-primorske, navodeći da je lična stvar predsednika crnogorskog parlamenta što se nije odazivao tim pozivima.Upitan da prokomentariše ocenu Krivokapića da sastav Počasnog odbora za obeležavanje godišnjice Milanskog edikta i osveštenje Sabornog hrama više liči na jednopartijski nego državni, Džomić je rekao da Mitropolija nije formirala taj odbor, već Vlada Crne Gore i da odgovor na to pitanje treba tražiti u izvršnoj vlasti.Na čelu Počasnog odbora nalazi se crnogorski predednik Filip Vujanović, a članovi tog tela su i potpredsednik Vlade Crne Gore i šef diplomatije Igor Lukšić, ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, ministar zdravlja Miodrag Radunović i gradonačelnika Podgorice Miomir Mugoša.

Osveštenje Sabornog hrama Hristovog vaskresenja u Podgorici, čija je izgradnja počela pre dve decenije, zakazana je za 7. oktobar.Tom činu prisustvovaće svi pravoslavni patrijarsi, kao i predstavnici svih hrišćanskih crkvi u Evropi, koji će dan ranije u Nišu biti na proslavi 1.700 godina Milanskog edikta.

Saborni hram u Podgorici ima 1.380 metara kvadratnih, sedam krstova na kupolama, kao i 17 zvona od koji je jedno teško 11 tona i najveće je na Balkanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track