POSLE 18 GODINA: Otvorena nova zgrada Rektorata u Novom Sadu
Foto: KURIR

Radovi počeli 1995. godine

POSLE 18 GODINA: Otvorena nova zgrada Rektorata u Novom Sadu

Srbija -
Radovi su nastavljeni 2011, a Vlada Vojvodine je preko Fonda za kapitalna ulaganja uložila 5,5 miliona evra

NOVI SAD - Nova zgrada Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, čija izgradnja je započeta pre 18 godina otvorena je danas, a za završetak tih radova pre dve godine izdvojeno je 8,5 miliona evra.

Radovi su počeli 1995. godine, da bi nedovršeni objekat 15 godina bio zapušten. Radovi su nastavljeni 2011. godine, a Vlada Vojvodine je preko Fonda za kapitalna ulaganja uložila 5,5 miliona evra.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da je to istorijski trenutak za nauku, jer je u pitanju zdanje iz kojeg će se upravljati međunarodnim projektima u oblati nauke i prosvete.

"Ovo je zrada Rektorata, ali ona je i mnogo više od toga. Zgrada u kojoj će se nalaziti centralna biblioteka Univerziteta, centralni računarski sistem, Agencija za ravnomerni regionalni razvoj Vojvodine", rekao je Pajtić.

Rektor Miroslav Vesković rekao je da zgrada simbolizuje zajednički projekat pokrajinske i republičke administracije i fondova Evropske unije. "Preko 50 godina je bilo potrebno za ovaj naš krov nad glavom. Od osnivanja Univerziteta do danas 16 rektorskih timova vredno je radilo i sanjalo o ovom danu. Rezultat rada svih njih je ovaj prostor koji sa ponosom otvaramo", rekao je Vesković.

Otvaranju novog rektorata prisustvovao je i ministar prosvete Tomislav Jovanović.

Zgrada ima 4.300 kvadratnih metara i u njoj se nalaze amfiteatar, višefunkcionalna sala, univerzitetski klub, centralna biblioteka, Centar za informacione tehnologije, prostorije za rad univerzitetskih službi i kabineti rektorata. Jedan sprat koristiće Vlada Vojvodine za rad različitih agencija, službi i servisa od zajedničkog interesa za razvoj nauke, obrazovanja i međunarodne saradnje u ovim oblastima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track