Iz paraćinske Staklare odlazi 217 radnika
Foto: KURIR

Tehnološki višak

Iz paraćinske Staklare odlazi 217 radnika

Srbija -
Prema socijalnom programu i Zakonu o radu, radnici su mogli da biraju između dve mogućnosti, trećina od plate za 10 godina rada plus četvrtna od plate od ukupnog radnog staža ili 160 evra po godini staža

PARAĆIN - Radnici Srpske fabrike stakla (SFS) Paraćin koji su proglašeni tehnološkim viškom, danas su počeli da uzimaju otpremnine i rešenja o prestanku radnog odnosa.

Predsednik Sindikata "Nezavisnost" Borivoje Jevtić, izjavio je da "Staklaru", napušta 217 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom. "Rešenja o prestanku radnog odnosa radnicima dele se od jutros u Kadrovskoj službi, i vrši isplata otpremnine od 160 evra po godini staža", rekao je Jevtić.

Prema socijalnom programu i Zakonu o radu, radnici su mogli da biraju između dve mogućnosti, trećina od plate za 10 godina rada plus četvrina od plate od ukupnog radnog staža ili 160 evra po godini staža. Opredelili su se za drugu varijantu, 160 evra po godini staža za koju se zalagao i izborio Sindikat, istakao Jevtić.

"Ovo je povoljnije za svakog zaposlenog koji ima platu manju od 50.000 dinara", rekao je Jevtić i istakao da radnici koji dobiju rešenja o prestanku radnog odnosa odlaze na Zavod za zapošljavanje i, proporcionalno godinama radnog staža, primaće 50 odsto plate, a ide im i uplata za penziono i zdravstveno osiguranje.

"Staklara" je u vlasništvu Konzorcijuma "Glas industri" iz Bugarske, a najveći deo radnika koji su ostali bez posla, dolaze iz Pogona za ručno trgovačko staklo koji je ugašen u februaru, a gde su godinama radili najbolji majstori u Evropi proizvodeći najfiniji olovni kristal iz dva sloja, u dve boje, tzv. "Iberfang".Prvo je prestala sa radom peć za proizvodnju uložaka za termos boce, koji su se velikim količinama 1980-ih godina izvozili u Nemačku.Pre godinu dana, iz SFS je uz socijalni program od po 300 evra po godini staža, otišlo 480 radnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track