SKANDAL: Ministar prosvete RS pomešao Andrića i Šantića!

Pobrkao

SKANDAL: Ministar prosvete RS pomešao Andrića i Šantića!

Društvo -
Goran Mutabdžija, na otvaranju „Šantićevih večeri poezije“ u Mostaru, greškom ili iz neznanja citirao citate Ive Andrića, ali "potpisivao" Šantića

Ministar obrazovanja i kulture Republike Srpske, Goran Mutabdžija je u središtu skandala jer je na otvaranju „Šantićevih večeri poezije“ u Mostaru, greškom ili iz neznanja citirao citate Ive Andrića. Naime, Mutabdžija je kao jedan od govornika kazao kako bi voleo da sve podseti na ono što je napisao Šantić, pa je pročitao:

”Kad čovek prenoći u Mostaru, nije zvuk ono što ga probudi ujutro, nego svetlost. To znam iz iskustva. Svetlost me je dočekala pri dolasku u Mostar, pratila za vreme mog boravka od jutra do večeri, a docnije, po odlasku, ostajala u meni kao glavna karakteristika moga sećanja na Mostar…”

Ništa tu ne bi bilo sporno da je autor ovih reči o Mostaru Aleksa Šantić. Tekst o gradu na Neretvi je zapravo napisao nobelovac Ivo Andrić.

Jedan od onih koji su prisustvovali manifestaciji je i pesnik Elis Bektaš. On, kao i nekolicina prisutnih koji dobro poznaju stvaralaštvo su se zgledali primetivši ministrov gaf. Bektaš nam je rekao kako je uvodni govor đakona Branislava Rajkovića, predsednika Gradskog odbora Srpskog prosvetnog i kulturnog društva “Prosveta”, bio zaista lep.

“Sve je bilo kako treba do tog momenta. Posle toga, jedan kolega je razgovarao sa Svetozarom Pudarićem, koji je takođe bio prisutan. Pudarić je branio ministra i govorio da se svakome može desiti, na što sam ga ja pitao:

Da li bi se ti Svetozare išao lečiti kod lekara koji ne zna razliku između srca i jetre’”, ispričao je Bektaš. Budući da se radi o ministru obrazovanja i kulture, ovo mu se svakako može zameriti.“Osim toga, Šantić i Andrić pripadaju različitim književnim epohama”, dodaje Bektaš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track