Jovanki zasebna grobnica u Kući cveća
Foto: Reuters

Poslednja želja Titove udovice biće ispunjena

Jovanki zasebna grobnica u Kući cveća

Društvo -
Sa okolinom komunicira pokretima ruku i glave, budući da zbog respiratora ne može da govori

BEOGRAD - Zdravstveno stanje Jovanke Broz je za promil bolje nego prethodnih dana, ali je i dalje na respiratoru i neizvestan je ishod njenog oporavka, izjavio je Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije.

Da je situacija ozbiljna, svesni su i u Vladi Srbije, čiji su predstavnici navodno već posetili Kuću cveća kako bi utvrdili na koji način mogu da ispune njenu želju da, kada dođe vreme, bude sahranjena pored Tita.

"Jovankino stanje je nešto bolje u smislu da je svesnija, komunikativnija i da su gasne analize poboljšane, ali to nije neki krupan korak napred. Ona je i dalje na respiratoru i apsolutno je nemoguće da sa tog aparata bude skinuta. Njeni životni parametri su za sada stabilni i u zadovoljavajućim granicama, ali sa ishodom koji je neizvestan", naveo je dr Ristić.

On je objasnio da gospođa Broz sa okolinom komunicira pokretima ruku i glave, budući da zbog respiratora ne može da govori. Podsetimo, Titova udovica, koja je 23. avgusta u teškom stanju primljena u Urgentni centar, gde joj je konstantovan rak kože, u četvrtak je zbog naglog pogoršanja zdravstvenog stanja stavljena na aparat za veštačko disanje. Istog dana je do potpredsednika Vlade Rasima Ljajića i generalnog sekretara Vlade Veljka Odalovića stigla Jovankina molba da bude sahranjena pored Tita, u Kući cveća.

"Zarad toga predstavnici vladinih nadležnih službi će u Kući cveća utvrditi tehničke mogućnosti da Jovanka bude sahranjena u tom mauzoleju. Međutim, malo je verovatno da će moći da bude položena baš u Titov grob zbog ograničenog prostora postojeće rake, ali i komplikovane procedure i troškova dizanja velike nadgrobne mermerne ploče. Druga od opcija koju će predstavnici Vlade razmotriti sa nadležnima u Muzeju istorije Jugoslavije jeste da Jovanka bude sahranjena u posebnoj grobnici u sklopu mauzoleja", kaže sagovornik.

Joška Broz: Mesto joj je uz Tita

Povodom želje Jovanke Broz da bude sahranjena kraj pokojnog supruga maršala Tita, čini se, u javnosti nema ozbiljnih protivljenja. Titov unuk Joška Broz saglasan je da Brozovoj udovici, ukoliko to želi, treba omogućiti da bude sahranjena u Kući cveća, pored njegovog dede."Lično nemam ništa protiv toga da, ukoliko ona to hoće, bude sahranjena pored Tita. Moji roditelji su bili razvedeni, pa smo ih zajedno sahranili, a ona je bila Titova zvanična supruga i to je i ostala", nedavno je rekao Brozov unuk.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track