Ministarka: Bolnice moraju da paze na rezerve

Kao i u vlastitoj kući

Ministarka: Bolnice moraju da paze na rezerve

Društvo -
Na sledećoj sednici Vlade Srbije biće imenovan vršilac dužnosti direktora Ginekološko-akušerske klinike Narodni front

BEOGRAD - Ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da zdravstvene ustanove blagovremeno moraju da vode računa o rezervama materijala koji se koristi pri operacijama, kako ne bi došlo do nestašice.

Ona je dodala da će na sledećoj sednici Vlade Srbije biti imenovan vršilac dužnosti direktora Ginekološko- akušerske klinike Narodni front. "Na vreme se mora planirati potrošnja materijala, i sama zakonska procedura nabavke se mora dobro znati, menadžment i direktori zdravstvenih ustanova moraju voditi računa da potrošni materijal mora biti u rezervi", rekla je Đukić Dejanovićeva.

U Klinici za Kardio-hirurgiju Kliničkog centra Srbije (KCS) danas će biti operisano još četri pacijenta kojima je neophodan veštački srčani zalistak, a neophodni implanti stigli su u poslednjem trenutku ali kao donacija dobavljača.

Šestomesečna nabavka tog materijala kasni, a KCS i drugim zdravstvenim ustanovama odobreno je da nabave zaliske po hitnom postupku. Upitana o problemu lista čekanja, gde na desetine hiljada građana čeka na dijagnostičku proceduru ili neku operaciju, ministarka je rekla da su liste smanjene. "Protiv toga možemo i liste jesu smanjene, ali time nismo zadovoljni", rekla je Đukić Dejanovićeva i dodala da će liste biti smanjene, ali da je najvažnije da se pacijentu ne pogorša zdravstveno stanje dok čeka na lekarsku pomoć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track