SRBIJA OPLJAČKANA: Vlahović i Dinkić krivi što smo ostali bez 51 milijarde dolara?
Foto: Marina Lopičić

Izgubili smo pravo bogatstvo

SRBIJA OPLJAČKANA: Vlahović i Dinkić krivi što smo ostali bez 51 milijarde dolara?

Društvo -
Glavni krivac za lošu privatizaciju je zakon u čijem su donošenju veliku ulogu imali Aleksandar Vlahović i Mlađan Dinkić, tvrde ekonomski stručnjaci

BEOGRAD - Ofšor kapitalci!Više od 51 milijarde dolara izneto je iz Srbije na ofšor račune u inostranstvu od 2001. do 2010, i to tako što su jeftino kupovana preduzeća, koja su kasnije propadala, navodi se u izveštaju projekta Međunarodnog konzorcijuma za istraživačko novinarstvo iz Vašingtona. Glavni krivac za to je loš Zakon o privatizaciji, koji je omogućio prikrivanje identiteta kupaca i strukture vlasništva njihovih kompanija, a u čijem donošenju su veliku ulogu imali ministar za privatizaciju Aleksandar Vlahović i tadašnji guverner Mlađan Dinkić, tvrde stručnjaci.Nametnut modelBranko Pavlović, advokat i bivši direktor Agencije za privatizaciju, smatra da je koncept privatizacije nametnut sa Zapada i da je postavljen tako da uništi srpsku privredu.- Prvo moram da kažem da sam vrlo skeptičan kad je reč o svoti od 51 milijardu dolara. Prosto je nemoguća, jer sve što smo prodali, uključujući bankarski sektor i Telekom, ne može da pređe osam milijardi dolara. To je jedan te isti novac koji se vrti i pitanje je kako su oni to sabirali - objašnjava Pavlović i dodaje da je glavni problem što se spornim Zakonom o privatizaciji položaj Narodne banke definisao tako da bude loš za srpsku privredu.Obaranje dinaraKako kaže, to je omogućilo da se kurs dinara srozava, da se naglo obara carinska stopa, da se domaće banke unište bez ikakvog razloga, da se formiraju ogromne kamatne stope... A važnu ulogu u tome su, kaže, imali Aleksandar Vlahović i guverner Mlađan Dinkić.- S jedne strane kolonizuju zemlju, a nekima odgovara da ih tapšu po ramenu. Tada je Dinkić dobijao nagrade kao guverner, najbolji finansijski stručnjak, a Aleksandar Vlahović je insistirao na izmeni zakona kojom je samo za fizička lica omogućena aukcijska prodaja preduzeća na šest rata - objašnjava on i navodi da je upravo to doprinelo prikrivanju identiteta kupaca i povećanju broja skandala sa ofšor firmama.

Odgovoran sam i što je toranj u Pizi nakrivljen!Bivši ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da se ne smatra odgovornim zbog toga što se Srbija nalazi u samom vrhu kad je reč o „ofšor skandalima“ i što smo ostali bez 51 milijarde dolara.- Ne bi me uopšte čudilo kad bi me neko smatrao odgovornim i za to što je toranj u Pizi nakrivljen. U to doba sam bio guverner NBS i nemam nikakve veze sa Zakonom o privatizaciji - rekao je Dinkić i dodao da je resor privrede preuzeo tek 2007, kad su privatizacije „maltene“ već bile završene.Aleksandar Vlahović, nekadašnji ministar privatizacije, nije odgovarao na pitanja Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track