BLOKADA GALENIKE: Nestašica bensedina, farina, heparina

Dug 76 miliona

BLOKADA GALENIKE: Nestašica bensedina, farina, heparina

Društvo -
Ako se produži blokada računa fabrike lekova, koja traje od 27. septembra, ostaćemo bez čak 32 medikamenta

BEOGRAD - Nema ga u apotekama.Ako se produži blokada računa fabrike lekova „Galenika“, koja traje od 27. septembra, Srbija će ostati bez oko 32 leka ove kompanije. Jedina farmaceutska fabrika u državnoj svojini u blokadi je 76,3 miliona dinara, a razlog su dugovi prema Poreskoj upravi. „Galenika“ je u sličnoj situaciji bila sredinom 2011, a juna ove godine bila je u blokadi čak 33 dana.Potreban uvoz- „Galenika“ ima 32 leka koja samo ona proizvodi, za neke medikamente postoji zamena na tržištu, ali za ove ne. Ako stane proizvodnja, biće neophodan interventan uvoz - kaže sagovornik Kurira iz farmaceutskih krugova. U „Galenici“ kažu da je blokadom ugrožena tekuća likvidnost kompanije i dovedeno u pitanje snabdevanje tržišta lekovima.- Blokada se odrazila na obim proizvodnje, koji je u oktobru bio znatno manji od prethodnog perioda, a ukoliko se nastavi, proizvodnja može da bude obustavljena. „Galenika“ je obavestila organe upravljanja i resorno ministarstvo o realizaciji potrebnih mera sa ciljem normalizacije poslovanja i funkcionisanja proizvodnje - navode u ovoj kompaniji.Nadležni - Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) i Ministarstvo zdravlja nisu previše zabrinuti. U RFZO kažu da bi duža blokada računa „Galenike“ mogla da ugrozi snabdevanje tržišta pojedinim lekovima i nadaju se da će Ministarstvo privrede blagovremeno rešiti problem.Šta će RFZO raditi ako dođe do nestašice je pitanje na koje je Kurir dobio odgovor tek posle više potpitanja, a i tad je samo rečeno:- Na sva pitanja koja postavljate odgovor vam može dati jedino Ministarstvo zdravlja.Prate situacijuIz te institucije kratko su odgovorili:- Pratimo situaciju u vezi s kompanijom „Galenika“. U ovom periodu nije bilo novih prijava nestašice lekova. Još 19. avgusta Ivan Simič, direktor Poreske uprave, najavio je mogućnost blokade „Galenike“ jer za poreze i doprinose duguje oko 200 miliona dinara.

RFZO nema rešenjeMomčilo Babić, direktor RFZO, juče je izjavio da su poverioci ozbiljno finansijski blokirali „Galeniku“ i da je potrebna ozbiljna akcija Vlade jer je ta fabrika lekova u velikim problemima.- RFZO ne može da reši problem „Galenike“, biće potrebna ozbiljna akcija Vlade, a takođe i interventni uvoz - dodao je on.

Najpoznatiji lekovi „Galenike“ za koje ne postoji zamena- prilazid - visok pritisak- bensedin - za smirenje- largaktil - za smirenje- diklofen - bol, upala- pentreksil - prehlada- longacef - prehlada, upala- defrinol - prehlada, grip- madopar - Parkinsonova- farin - zgrušavanje krvi- heparin - zgrušavanje krvi- klometol - varenje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track