Propao plan Đilasa i Todorića da unište Er Srbiju
Foto: KURIR

Demantovala ih Evropska komisija

Propao plan Đilasa i Todorića da unište Er Srbiju

Društvo -
U svom izveštaju Evropska Komisija je pohvalila napredak u oblasti razvoja vazdušnog saobraćaja

BEOGRAD – U svom izveštaju Evropska Komisija je pohvalila napredak u oblasti razvoja vazdušnog saobraćaja čime je demantovana teza predsednika DS Dragana Đilasa i Vladimira Todorića koji je danima na svom tviter nalogu "likovao" kako će srpskom nacionalnom avio prevozniku biti zabranjeno da leti na vazdušnom prostoru SAD i EU.

Kampanja demokrata je nastavljena i danas u jednom "ozbiljnom" dnevnom listu u kome se tako|e tvrdi da zbog Itihada avioni Er Srbije neće moći da lete u zemlje Evropske unije.

Todorić je tvrdio da se to dogodilo jer nije objavljen ugovor o saradnji kompanija "Itihad" i "Jat" i zato što se ne znaju njihovi vlasnički odnosi - ne zna se da li je reč o zajedničkoj kompaniji ili je jedna vlasnik udela u drugoj. Međutim, najnoviji izveštaj Evropske komisije ni jednog trenutka se nije osvrnuoa na ovakve tvrdnje, i šta više pohvalio je napredak Srbije u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Prema navodima Komisije Srbija je uradila dosta u oblasti razvoja vazdušnog saobraćaja, usvojeno je ukupno 16 implementarnih regulativa. Direktorat Civilnog Vazduhoplovstva Srbije objavio je i usvojio listu prevozioca kojima je zabranjeno da obavljaju operacije na teritoriji EU. Učinjen je značajan napredak u ispunjenju zahteva u okviru prvog tranzicionog perioda Ugovora o zajedničkoj evropskoj avio-oblasti (ECAA), pogotovo u oblastima ekonomske regulacije i bezbednosti.

Oformljeno je i državno telo koje se bavi povećanjem i zaštitom prava putnika u vazdušnom saobraćaju. Srbija je pozitivno ocenjena u oblasti vazduhoplovne bezbednosti od strane Evropske agencije za bezbednost avio-saobracaja (EASA) u oktobru.

Prema navodima EASA, Direktorat Civilnog Vazduhoplovstva počeo je i sa implementacijom regulativa EU kada je u pitanju licenciranje letačkog osoblja. Takođe, Direktorat primenjuje sve korektivne akcione planove u saglasnosti sa preporukama EASA, navodi se u saopštenju Evropske Komisije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track