Jovo Kapičić: Jovanku su od Tita oterali da Srbi ne bi došli na vlast!

Penzionisani general i nekadašnji šef Udbe otkriva najveću misteriju SFRJ

Jovo Kapičić: Jovanku su od Tita oterali da Srbi ne bi došli na vlast!

Društvo -
Sumnjalo se da bi Titova udovica uz pomoć određenih generala JNA mogla da napravi vojni puč, potvrdio za Kurir bivši šef Udbe

BEOGRAD - Rešena misterija.Jovo Kapičić, penzionisani general i nekadašnji šef Udbe, kaže za Kurir da je Jovanka Broz odvojena od Tita jer se sumnjalo da bi posle Titove smrti mogla da preuzme vlast u SFR Jugoslaviji. Sumnjalo se, kako kaže, da bi Titova udovica uz pomoć određenih generala JNA poreklom iz Like, odakle je i ona, mogla da napravi vojni puč! On ističe da su uklanjanju Jovanke iz Titovog života i javnosti najviše doprineli tadašnji sekretar unutrašnjih poslova Stane Dolanc i sekretar narodne odbrane Nikola Ljubičić, ali i vrhuška CK SKJ, koji su „izvršili pritisak na Tita“.Lička vezaTito je, prema tvrdnjama Kapičića, bio primoran da prihvati odluku o tome da Jovanka bude udaljena iz njegove okoline jer je „zbog fizičke slabosti bio i politički oslabljen“.- Nekoliko ljudi koji su verovali da Tito neće dugo živeti gledali su u Jovanki opasnost. Jovanka je svojim poreklom bila vezana za određene generale JNA, poput Đoke Jovanića i drugih, koji su mogli da izvedu puč i dovedu je na vlast. Bila je poštovana kao borac, član Vrhovne komande, ali i kao supruga jednog velikana. Samim tim, smatrali su da bi Jovanka posle Titove smrti mogla da preuzme vlast, a bilo je takvih primera da su posle smrti državnika na vlast dolazile ćerke ili žene, i to u zemljama s kojima smo bili bliski. Indira Gandi tako je došla na vlast u Indiji - priča Kapičić.Iako tvrdi da Jovanka nikad nije formalno uhapšena, Kapičić kaže da je ono što joj je urađeno posle Titove smrti - gadost. Strašno je, kako dodaje, i to što joj nisu dozvoljavali da ga posećuje u bolnici, osim jednom prilikom pred kraj maršalovog života.- Ona nikad nikoga nije zvala da je poseti. Jedan čovek iz bezbednosti odlazio je tamo i pomagao joj s vremena na vreme. Međutim, strašno je što su je bacili u tu oronulu kućerinu čiji su plafoni prokišnjavali, što je tamo bila zatvorena- komentariše nekadašnji šef Udbe.Kapičić, takođe, tvrdi da se ne seća da se Titova dugogodišnja životna saputnica ikad mešala u državnu politiku, niti se suprotstavljala Titovim odlukama, kako joj se danas spočitava.Bez reči o politici- Mnogo puta sam ih posećivao u rezidenciji, išao u lov i putovao s njima u Etiopiju, Indiju, svuda po svetu. Jovanka me je zvala naš Jova. Ne sećam se da se ikad protivila Titovim odlukama. Sećam se kad me je Tito pozvao na razgovor o Rankoviću da je ona sedela s nama. Nije rekla ni reč - kaže nekadašnji šef Udbe.

Tito je za Jovanku bio ikonaJovanka je bila Titu najbliži prijatelj, Tito je Jovanku voleo kao čoveka, a ne samo kao ženu. Za Jovanku je Tito bio nešto sveto, kao ikona. Sama činjenica da je ona njega prihvatila posle više brakova i četiri žene govori o tome koliko ga je volela. Odgovorno tvrdim da ona nikad nije radila protiv njega - priča Kapičić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track