SRBIJA NAJTOPLIJA U EVROPI: U Loznici izmerena 32 stepena!

Toplotni udar u oktobru

SRBIJA NAJTOPLIJA U EVROPI: U Loznici izmerena 32 stepena!

Društvo -
Temperature iznad 30 izmerene su i u Tuzli i Zenici i na još nekoliko meteoroloških stanica na Kipru i u Francuskoj

ZAGREB - Pravi toplotni talas pogodio je jugoistočnu Evropu, a područje Srbije i Bosne i Hercegovine u sredu je bilo ubedljivo najtoplije u Evropi.

Ciklon sa centrom nad Severnim morem velikom delu kontinenta doneo je natprosečnu temperaturu, pa su zato zabeležene temperature vazduha koje su primerenije kraju avgusta, nego kraju oktobra. Tako je čak 32 stepena izmereno u Loznici na zapadu Srbije, a u Tuzli i Zenici, u BiH - 31 stepen.

Temperature iznad 30 stepeni izmerene su još samo na nekoliko meteoroloških stanica na Kipru i u Francuskoj. Ovako visoke temperature vazduha u ovom delu godine predstavljaju redak događaj, iako ne i nezabeležen, objavio je meteorološki sajt Crometeo.

Neobično toplo bilo je i u poslednjoj dekadi oktobra 2006. godine. Te godine, 24. oktobra, u Beogradu je izmereno rekordnih 30 stepeni, a 27. oktobra isto toliko izmereno je u Bihaću. I u Kninu je tada bilo veoma toplo - 28 stepeni. Vrućine su moguće i u novembru, podseća se, pa je tako 5. novembra 2008. u Makarskoj u 21 sat uveče izmereno 27 stepeni.

Sve do kraja meseca na celom području jugoistočne Evrope zadržaće se natprosečno toplo, ali se tako visoke temperature, kao što su izmerene u sredu, verovatno neće ponoviti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track