Selaković: Vratiti poverenje u sudove
Foto: Marina Lopičić

Evropski dan pravde

Selaković: Vratiti poverenje u sudove

Društvo -
Želimo da građani ulaskom u sud budu sigurni da će imati jednake mogućnosti da traže i dobiju pravdu pred sudom, kaže ministar

BEOGRAD - Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković danas je, povodom Evropskog dana civilne pravde, rekao da Ministarstvo želi da građani Srbije vrate poverenje u pravosudni sistem i institucije koje predstavljaju taj sistem.

Selaković je rekao da je jedan od osnovnih ciljeva Nacionalne strategije za reformu pravosuđa uspostavljanje proaktivnog odnosa sa građanima i njihovo bolje upoznavanje sa pravosudnim sistemom koji im daje mogućnost da bolje razumeju svoja prava, kao i način njihovog ostvarivanja.

Povodom Evropskog dana civilne pravde, 25. oktobra u većini sudova u Srbiji biće organizovan "Dan otvorenih vrata". Tokom te manifestacije građani će moći da posete sudove i bolje se upoznaju sa svojim pravima i obavezama, ali i radom i nadležnostima sudova.

"Želimo da građani ulaskom u sud budu sigurni da će imati jednake mogućnosti da traže i dobiju pravdu pred sudom. Javnost treba da zna kako funkcioniše mehanizam odlučivanja, kako sudije i tužioci donose odluke i da su te odluke pravične i racionalne, a ne politički obojene", kazao je Selaković.

On je rekao da "Dan otvorenih vrata" ne sme biti samo manifestacija koja će se održavati jednom godišnje, već vrata sudova na ovaj način moraju biti otvorena za građane svakodnevno. Evropski dan civilne pravde se od 2003. godine obeležava poslednje sedmice oktobra, a njegovu proslavu inicirala je Evropska komisija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track