KLOZETSKO PITANJE: EU nas uči kako da puštamo vodu u WC!

Bizarno ali istinito

KLOZETSKO PITANJE: EU nas uči kako da puštamo vodu u WC!

Društvo -
Stručnjaci Evropske komisije dve i po godine proučavali su puštanje vode u WC šoljama i pisoarima

Stručnjaci Evropske komisije dve i po godine proučavali su puštanje vode u WC šoljama i pisoarima i konačno su spremni, najverovatnije sledeće nedelje, da objave svoje preporuke prema kojima će biti ustrojeni svi evropski toaleti koji žele da imaju oznaku kvaliteta Ekolabel.

"Cilj utvrđivanja kriterijuma za toalete je povećanje efikasnosti korišćenja vode", rekao je Džoe Henon, portparol Janeza Potočnika, evropskog poverenika za okolinu koji dolazi iz Slovenije.

Radni dokumenti objavljeni na stranicama Evropske komisije pokazuju da su stručnjaci među brojnim drugim aspektima analizirali i "ponašanje korisnika".

"Čini se da su dva ključna elementa koja utjiču na potrošnju vode (i energije) prilikom puštanja vode u WC šoljama i pisoarima: njihov dizajn i ponašanje korisnika", zaključuju stručnjaci u tehničkoj studiji na 60 stranica.

Utvrđeno je, između ostalog, da WC šolje u većini zemalja članica EU troše 6 ili više litara vode po jednom puštanju. U nekim zemljama poput Holandije propisi uopšte ne dopuštaju da se instaliraju WC šolje sa potrošnjom manjom od 6 litara vode po jednom obavljanju nužde. Predlaže se da kriterijum koji će EU propisivati za pisoare bude 1 litra vode po jednom puštanju nakon obavljene nužde. Kriterijum za WC šolje biće najviše 6 litara vode po jednom puštanju, što je već i sada standard, ali predlaže se masovnije uvođenje uređaja za ograničavanje puštanja punog kotlića vode.

Ko to zadovolji, moći će da se podiči oznakom Ekolabel. Ko ne želi da njegov toalet ima tu oznaku, moći će i dalje slobodno da pušta više ili manje vode od propisanih kriterijumaa.

Oznaka Ekolabel se već sada koristi na raznim drugim proizvodima od TV aparata do odeće i nameštaja. Ona označava da je reč o proizvodima koji zadovoljavaju visoke standarde efikasnosti i zaštite okoline. Evropska komisija će sada po prvi put da propiše kriterijume kako bi tu oznaku mogli da nose i toaleti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track