SRAMOTA: Oskrnavljen grob Jovanke Broz, ukrali pet ordena!
Foto: Reuter

Ni mrtva nema mira

SRAMOTA: Oskrnavljen grob Jovanke Broz, ukrali pet ordena!

Društvo -
Sa odra nestalo pet odlikovanja: Medalja borca, francuski Orden za zasluge, dva ordena za hrabrost i Partizanska spomenica

BEOGRAD - Ni posle smrti nema mira.Pet ordena Jovanke Broz nestalo je iz Kuće cveća posle njene sahrane u subotu, a krađa je otkrivena juče oko 10.45, kad je njena sestra Nada Budisavljević došla po ovo znamenje. Policija je saopštila da je istraga u toku.Sestra ništa ne znaNaime, na plišanom jastučetu ispred Jovankinog odra bila su tri ratna i dva mirnodopska odlikovanja. Nada Budisavljević, Jovankina sestra, kaže za Kurir da je ordenje bilo ispred kovčega, a onda je uneto.- Pojma nemam gde je posle toga stajalo. Ne znam ko ga je čuvao i kako ga je čuvao, samo su mi rekli da ga nema - kratko je rekla ona.U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da je iz spomen-sobe Jovanke Broz u Kući cveća ukradeno pet odlikovanja „na zasad neutvrđen način“ i da policija radi na hvatanju počinioca i otkrivanju načina na koji je ordenje ukradeno.Joška Broz, Titov unuk, kaže za Kurir da ga ovo ne iznenađuje jer su tako nestajale i mnogo vrednije Titove stvari iz trezora u „ovalnoj kući“ ili rezidenciji Mir, pored Kuće cveća, gde je jedno vreme bio i Slobodan Milošević.Bez izjava za medije- Od osamdesetih pa nadalje nestala je cela kolekcija satova, bilo je oko 3.500 slika, a nestalo je oko 750. Čuo sam da je nestala i najvrednija poštanska marka, zatim delovi numizmatičke kolekcije... I ovu krađu, kao i te ranije, nije uradio neko sa ulice, to je neko ko je imao pristup trezoru, a zna se da se ključ dobija samo na potpis - uveren je Broz.U Muzeju istorije Jugoslavije, u čijem sastavu je i Kuća cveća, za Kurir su rekli da je nestanak ordenja prijavljen policiji.- U cilju istrage predstavnici Muzeja neće davati izjave za medije, a iz istog razloga nije dozvoljeno fotografisanje i snimanje u kompleksu Muzeja - rečeno je u ovoj ustanovi.

Ovo su ukrali... Ordenje pored kovčega Jovanke Broz
Ovo su ukrali... Ordenje pored kovčega Jovanke Broz

Orden vredi 10-20 evraU zalagaonici „Veteran“ kažu da ukradeno ordenje ne vredi ništa, najviše 10-20 evra po komadu.- Možda zato što je Jovankino prodavac može da dobije pet evra više po ordenu, ali kako može da dokaže da su ta znamenja stvarno pripadala Titovoj udovici? Takvo ordenje se nudi u velikim količinama. To je ukrao neko iz obesti. Da je to nacističko ordenje, obeležje ili pištolj, cene bi se kretale od nekoliko hiljada evra do nekoliko desetina hiljada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track