NEUNIŠTIV: Đurađa (71) fond PIO tri puta proglasio mrtvim!

Sprema tužbu

NEUNIŠTIV: Đurađa (71) fond PIO tri puta proglasio mrtvim!

Društvo -
Ovo je neverovatno šta se dešava...Srećom sam još pokretan, pa mogu da se nosim sa njima, kaže penzioner Đurađ Marinković

SREMSKA MITROVICA - Mitrovčanina Đurađa Marinkovića (71) Fond penzijsko-invalidskog osiguranja već treći put proglašava mrtvim ostavljajući ga bez penzije, a njemu i supruzi obustavlja zdravstveno osiguranje."Ovo je neverovatno šta se dešava! U penziji sam već 14 godina, ceo radni vek proveo sam kao vozač autobusa, a supruga Marica je domaćica i nikad nije bila zaposlena", objašnjava Marinković.Pravna zavrzlama započeta je u februaru 2011. godine kada je Đurađ otišao u banku da podigne prvi deo penzije. Službenica na šalteru ga je, veli, čudno pogledala i ljubazno saopštila da mu je penzija obustavljena jer je mrtav.

"Nisam mogao da verujem sopstvenim ušima. „Kako mrtav“, pitao sam, „pa zar nije očigledno da sam živ“. Na to je ona samo slegla ramenima i uputila me na filijalu PIO. Kad sam tamo otišao službenik mi je rekao da će greška biti ispravljena, te da se strpim do sledećeg dela kada će mi biti isplaćena celokupna penzija". Tu, međutim, nije bio kraj, jer već u avgustu iste godine kada je supruga Marica morala na operaciju oka u Beograd. Mitrovačkoj filijali Fonda zdravstva Đura je dostavio lekarsku dokumentaciju i uput za overu. Kada je nakon četiri dana otišao po overeni uput, na šalteru ga je ponovo čekalo neprijatno iznenađenje i neljubazni službenik koji ga je poslao u opštinski uslužni centar po umrlicu. "U opštini su bili vrlo ljubazni, mada su se službenice smejuljile ne verujući da čovek pred njima traži potvrdu da je živ. Rekli su mi da je što se njih tiče sve u redu, da nisam izbrisan iz arhive živih i da tako saopštim u Fondu zdravstva. Kada sam se vratio na šalter, službenik me je poslao u SUP, na šta sam burno reagovao i počeo da vičem da za ovakve greške neko mora snositi odgovornost. Tek tada službenik je popustio i meni i supruzi dao nove knjižice i overio joj uput".

Kada je pre nekoliko dana Đurađ otišao po lekove u ambulantu, lekarka mu je opet saopštila saopštila da je izbrisan sa evidencije. "U Fondu su mi dali novu knjižicu čim su me videli. Službenici su mi objasnili da greška nije kod njih, već u PIO fondu. Srećom sam još pokretan, pa mogu da se nosim sa njima", kaže Marinković, najavljujući tužbu protiv PIO.

Zamenili podatkeZoran Berežni, direktor mitrovačke filijale Fonda PIO, objašnjava da je u februaru 2011. godine došlo do tehničke greške, kada je Đurađ Marinković iz Sremske Mitrovice zamenjen sa Đurađom Marinkovićem iz Rume koji je zaista preminuo. - Obojica su, osim istog imena i prezimena, rođeni istog dana i meseca, 28. aprila, ali je Mitrovčanin rođen 1942. a Rumljanin 1931. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja