LEPA REČ I BUDŽET PUNI: Prvi poreznik zamolio vlasnicu da uz pljeskavicu da i račun
Foto: Fonet

Specijalitet bez fiskalnog

LEPA REČ I BUDŽET PUNI: Prvi poreznik zamolio vlasnicu da uz pljeskavicu da i račun

Društvo -
Ivan Simič je svratio u jedan beogradski lokal na pljeskavicu, ali je fiskalni račun dobio tek pošto ga je sam zatražio. Zato je vlasnici Milki Cvijetić poslao pismo

BEOGRAD - Prvi poreznik Srbije Ivan Simič, koji je čekao u redu kao občni građanin, primetio je da radnici ćevapdžinice mušterijama ne izdaju fiskalni račun.Račun je dobio tek kada je to sam zatražio. On se nije predstavio zaposlenima, ali je sutradan vlasnici lokala Milki Cvijetić poslao poštom pismo - kao građanin, ali i kao direktor Poreske uprave i zamolio je da ubuduće svim mušterijama izda račun.

"Čekajuči u redu izračunao sam, da u deset minuta prodate oko četiri pljeskavice, što znači u jednom satu 24 pljeskavice, za deset sati 240 pljeskavica, a u jednom mesecu oko 6.000 pljeskavica sa lepinjom. Pošto jedna košta 230 dinara to mesečno iznosi 1.380.000 dinara, odnosno godišnje više od 15.000.000 dinara. Ne želim i neću da proveravam koliko prihoda prijavite godišnje i koliko poreza bi trebalo da platite jer nije naša namera da samo kaznimo poreske obaveznike, nego je naša želja da poreske obaveznike naučimo poresko moralu", naveo je Simič.

Cvijetićeva kaže da će prvom čoveku Poreske uprave odgovoriti na isti način. Kako kaže, Simiču će već odmah poslati pismo i to iz Banjaluke, gde trenutno boravi.

"Reći ću mu svaka čast, bravo za direktora Poreske uprave, i hvala za upozorenje jer znam da je mogao i da me kazni. Pismo će imati konotaciju zahvalnosti, pozdraviću njegovu odluku i naglasiti da sam i do sada radila u duhu države, a da ću tek imati motiv", kaže Milka.

Na pitanje zašto nisu izdavali račune Cvijetićeva kaže:

"Bila sam sprečena da radim, pa je sve obaveze završavao moj brat. Verovatno je bio preopterećen poslom, pa je na račune i zaboravio. Sada sam i njemu, ali i ostalim radnicima rekla da moraju da budu obazriviji, pa čak i ako Simič ne bude dolazio", kaže Milka.

U Poreskoj upravi, inače, računaju da će uskoro biti još efikasniji u kontroli fiskalnih računa.

Od aprila iduće godine poreski inspektori imaće direktan uvid u svaku fiskalnu kasu u Srbiji. Ta nova fiskalizacija omogućiće znatno bolju naplatu poreza, dok će uvođenje objedinjene naplate od januara iduće godine doneti dodatne uštede i privrednicima znatno olakšati zakonsku obavezu prijave poreza. Radi se o sistemu zasnovanom na fiskalnoj memoriji koja se nalazi u samoj fiskalnoj kasi, te kopiji računa odštampanom na traci. Pomoću GPRS uređaja Poreska uprava čita dnevne izveštaje sa fiskalnih kasa zbirno po danima u noćnom režimu rada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track