Dr Milan Nedeljković: Vežbama protiv bolesti krvnih sudova
Foto: Zorana Jeftić

Intervju, profesor, predsednik Udruženja kardiologa

Dr Milan Nedeljković: Vežbama protiv bolesti krvnih sudova

Društvo -
Za čišćenje arterija potrebno je promeniti ishranu, baviti se sportom, a preporučuje se i korišćenje prirodnog preparata „arteroprotekta“, koji snižava loš holesterol

BEOGRAD - Vodite računa o svom zdravlju.Posle 19. kongresa kardiologa Srbije, koji je bio organizovan na Zlatiboru, profesor Milan Nedeljković, predsednik Udruženja kardiologa Srbije, kaže da je za njega posebno interesantna pojava dijetetskog suplementa „arteroprotekta“.- Reč je o potpuno prirodnom preparatu, koji sadrži dve komponente oktakosanol i vitamin K2-MK7. Zajedničkim delovanjem ovih aktivnih sastojaka, „arteroprotekt“ na prirodan i siguran način čisti arterije, snižava loš holesterol i povećava dobar - objašnjava dr Nedeljković, koji smatra da će ovaj proizvod ubrzo naći mesto u tretmanu naših pacijenata.Šta je arterioskleroza i kako nastaje?- Arterioskleroza je proces starenja krvnih sudova i nastaje onog trenutka kad se krvni sud ošteti od kristala holesterola i masnih kiselina. Na mestu gde postoji oštećenje počinju da se talože masti i kalcijum i na taj način započinje proces starenja. Istraživanja su pokazala da bebe na svet dolaze s već postojećim masnim naslagama na unutrašnjem sloju zida krvnog suda, a proces taloženja plaka nastavlja se brže ili sporije u zavisnosti od naslednog faktora.Kako se izboriti s ovim problemom?- Osobe sa arteriosklerozom moraju da promene svakodnevne navike, i to počevši od navika u ishrani. Savetuje se izbegavanje svinjskog mesa i hrane bogate zasićenim mastima, koje su odgovorne za pojavu koronarnih bolesti. Preporučuje se ishrana bogata ribom i belim mesom, odnosno piletinom i ćuretinom. Takođe, savetuje se obavezno uvođenje svakodnevnih fizičkih aktivnosti.

Kasno je kad se pojave simptomiKako prepoznati arteriosklerozu?- Arterioskleroza se u početnoj fazi izuzetno teško otkriva jer prohodnost krvnog suda nije u potpunosti narušena. S vremenom kalcijum koji se taloži smanjuje elastičnost krvnih sudova. Kad se pojave simptomi kao što su zamaranje, malaksalost i bolovi, onda je arteriosklerotski proces već odmakao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track