Dačić: Srbija ponosna na svoju antifašističku tradiciju

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Dačić: Srbija ponosna na svoju antifašističku tradiciju

Društvo -
On je istakao da nam sećanje služi da istoriju nikad ne zaboravimo kako nam se ne bi ponovila

BEOGRAD - Premijer Ivica Dačić poručio je u subotu veče da je Srbija ponosna na svoju antifašističku tradiciju, doprinos slamanju nacizma i fašizma u Drugom svetkom ratu i da odbacuje svaku mogućnost revizije istorije i relativizacije počinjenih zločina.

"Uspomena na nevine žrtve holokausta, zaštita mesta stradanja i sticanje novih saznanja o tom stravičnom posrnuću ljudske vrste nije samo naša obaveza prema svakoj žrtvi već i jedan od osnovnih preduslova stvaranja društva zasnovanog na poštovanju pojedinca, njegovih prava, sloboda i različitosti", rekao je Dačić.

On je u svečanom govoru pred početak koncerta u zadužbini Ilije Kolarca povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma istakao da nam "sećanje služi da istoriju nikad ne zaboravimo kako nam se ne bi ponovila".

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležava se širom sveta, a sećanje na ovaj datum i "Kristalnu noć", kada je 1938. godine izvršen veliki progon Jevreja u nacističkoj Nemačkoj, a u Srbiji je propraćen centralnom manifestacijom i koncertom u Zadužbini Ilije M. Kolarca.

Na svečanosti se izvodi koncert "Poslanica ljubavi" u produkciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, u kome učestvuje Ansambl "Metamorphosis", pod upravom umetničkog rukovodioca Saše Mirkovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track