Najnovije vesti

Vlada SAD pomogla izbeglicama

HUMANOST Američka ambasada godinama olakšava težak položaj ljudi koji su ostali bez doma

Vlada SAD pomogla izbeglicama

Društvo
Oko 27.000 raseljenih dobilo pravnu pomoć u pribavljanju dokumenata i povratku imovine u mestu porekla, dok je 1.250 raseljenih i 125 izbeglih porodica dobilo grantove

BEOGRAD - Pomoć u prave ruke.
Vlada Sjedinjenih Američkih Država u protekle dve decenije radi na području Balkana sa ciljem da obezbedi trajna rešenja za izbeglice i raseljena lica. To obuhvata dobrovoljni povratak, lokalnu integraciju, kao i humanitarnu pomoć koja bi olakšala težak položaj i pomogla samoodrživosti izbeglica i raseljenih lica koja se nalaze u izbegličkom statusu dugi niz godina.

Bespovratna sredstva

- Više od 27.000 raseljenih i izbeglih lica dobilo je pravnu pomoć u pribavljanju ličnih dokumenata i povratku imovine u mestu porekla. Više od 2.300 raseljenih lica u Srbiji dobilo je pomoć u sticanju prava u procesu privatizacije bivših državnih preduzeća na Kosovu, a 1.250 raseljenih i 125 izbeglih porodica dobilo je grantove za prihodovne aktivnosti - kažu u američkoj ambasadi.

Branislav Furunović (38), izbeglica iz Prištine, došao je u Beograd 1999. godine i kaže da su mu sredstva koja mu je američka ambasada poklonila mnogo pomogla.
- Kad sam s porodicom došao u Beograd, nismo imali ništa. Bavim se grnčarstvom i kad sam čuo da ambasada deli alat, prijavio sam se. Dobio sam peć i kupio potreban alat i, verujte mi, to mi je bila odskočna daska - kaže Branislav i dodaje da je beskrajno zahvalan američkoj ambasadi.

Dodeljeno 65 stanova

Nadležni iz američke ambasade kažu da su se ugrožene izbegličke i raseljeničke porodice uselile u 65 stanova u okviru programa socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima.
- Pored navedene pomoći, oko 6.000 raseljenih s Kosova podržano je u procesu povratka na Kosovo, što predstavlja četvrtinu ukupnog broja registrovanih povratnika do danas - kažu u ambasadi.

(D. T.)

Pomoć od 940 miliona dolara

Kancelarija za stanovništvo, izbeglice i migraciju Stejt departmenta, koja je prisutna u regionu od 1993, obezbedila je 940 miliona dolara kroz međunarodne i nevladine organizacije za humanitarnu pomoć regionu Balkana.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...