DIVLJAŠTVO: Pijani meštanin ponovio razbio dvojezična tablu u Vukovaru!

Sramotno

DIVLJAŠTVO: Pijani meštanin ponovio razbio dvojezična tablu u Vukovaru!

Društvo -
Ovo je drugi put da je razbijena dvojezična tabla na zgradi Policijske stanice Vukovar

VUKOVAR - Dvojezičnu tablu na zgradi Policijske stanice Vukovar danas je razbio jedan 41-godišnji meštanin, koji je odmah priveden.

Portparol vukovarsko-srijemske Policijske uprave Domagoj Džigumović izjavio je da je privedeni muškarac bio pod dejstvom alkohola i da je tablu razbio drvenim predmetom. Kako je prenela agencija Hina, incident se dogodio u popodnevnim satima.

To je drugi put da je razbijena dvojezična tabla na zgradi Policijske stanice Vukovar. Prvi put je razbijena čim je postavljena na tu zgradu. Ranije danas, protivnici ćirilice okupljeni oko "Stožera (štaba) za odbranu hrvatskog Vukovara" najavili su da će 17. novembra početi da prikupljaju potpise za raspisivanje refereduma na kojem bi se građani izjasnili da li su za to da se ravnopravna službena upotreba jezika i pisma ostvaruje na području gde pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovništva.

Objašnjavajući promene koje bi nastale u zakonodavstvu ukoliko bi većina birača na referendumu zaokružila "za", predstavnica tog štaba Snježana Patko navela je da bi se predloženom izmenom promenio zakonski uslov da pripadnici nacionalne manjine treba da čine trećinu stanovništva grada ili opštine kako bi ostvarili pravo na upotrebu jezika i pisma, odnosno cenzus bi bio podignut na 50 odsto.

Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma trajaće do 1. decembra. Na pitanje da li se odsutalo od inicijative za proglašenje Vukovara "mestom posebnog prijeteta", što je najavljivano kao jedno od mogućih referendumskih pitanja, član štaba Vlado Iljkić je odgovorio da će štab do tog statusa Vukovara "pokušati da dođe kroz Sabor, kada se za to steknu uslovi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track