Ivan Ivanović ismejao Rasima jer je musliman!
Foto: Nemanja Pančić

Sramota: Vređanje na TV Prva

Ivan Ivanović ismejao Rasima jer je musliman!

Društvo -
Voditelj se sprdao s ministrom Ljajićem rekavši da traži sniženje cene ulja jer, zbog vere, ne može da jede svinjsku mast

BEOGRAD - U šali, pa privali.Voditelj emisije „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ prošlog petka na TV Prva sprdao se s ministrom za trgovinu Rasimom Ljajićem na račun njegove verske pripadnosti. Naime, Ivanović se „našalio“ zbog Ljajićeve tvrdnje da ulje ne bi trebalo da košta više od sto dinara.Uvreda za muslimane- Njemu je to važno. Mene baš briga, ja spremam na masti - poručio je Ivanović, aludirajući na Ljajićevo muslimansko poreklo. I dok je pomenuta šala izazvala gromoglasan smeh u studiju, aktivisti za ljudska prava kažu da je Ivanovićeva duhovitost - zabrinjavajuća!Novopazarska aktivistkinja za ljudska prava i direktorka nevladine organizacije „Urban-In“ Aida Ćorović ocenjuje da je to uvredljivo ponašanje koje doprinosi širenju i produbljivanju mržnje prema nacionalnim manjinama.- Ovo je sitna uvreda, nije eksplicitna, ali opasno je to što nema adekvatne reakcije ni RRA niti bilo koga drugog. Posle se čudimo što su nam mladi nasilni! Najveći problem je što su govor mržnje i recidivi nacionalizma i šovinizma postali svakodnevna pojava. Oni su se odomaćili u emisijama poput ove Ivanovićeve ili „Farme“, koje se prikazuju na televizijama s nacionalnom frekvencijom. Nikoga kao da ne brine to što će sutra neka deca reći: „Ko šiša te muslimane! Neka idu u drugu zemlju da jedu na ulju“ - komentariše Ćorovićeva.Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izjavila je da nije gledala spornu emisiju, ali je apelovala na sve koji se bave javnim poslom da povedu računa o tome šta izjavljuju.- Svako iznošenje diskriminatornih stavova, omalovažavanje i ismevanje, kroz stereotipne viceve i šale, dovodi do negativnih posledica i vređa pripadnike i pripadnice manjinskih grupa - rekla je Petrušićeva. Ljajić bez komentaraKad smo Rasima Ljajića pitali kako komentariše pomenutu Ivanovićevu šalu na njegov račun, potpredsednik Vlade je izustio samo: „Cccc...“- Nemam nikakav komentar - rekao je kratko Ljajić.Ćorovićeva je Ljajićevo uzdržavanja od komentara ocenila kao „oprez političara koji ne želi da ga proglase braniocem svog entiteta“.- To nije dobro. Neka se Ivanović šali na račun svog naroda. Međutim, on se šali upravo na račun onih drugih. Pod plaštom humora, on širi mržnju, ne razumevajući da postoje ljudi koji imaju drugačije navike i običaje - rekla je ona.

Ostao bez teksta...Rasim Ljaljić
Ostao bez teksta...Rasim Ljaljić

Ćorovićeva: RRA treba da reaguje jer Ivanović širi mržnju, neka se šali na račun svog naroda
Ćorovićeva: RRA treba da reaguje jer Ivanović širi mržnju, neka se šali na račun svog naroda

SDA: Nama je Ivanović baš duhovitNarodni poslanik Enis Imamović iz SDA, stranke koja je konkurent Ljajićevom SDPS, izjavio je da nije gledao Ivanovićevu emisiju, ali da Ivan Ivanović ima dobar smisao za humor i da mu se sviđa.

Često se žale na Ivanovića i TV PrvaU kancelariji poverenice za zaštitu ravnopravnosti rekli su za Kurir da često dobijaju pritužbe na duhovitosti TV voditelja Ivana Ivanovića. Između ostalog, zbog Ivanovićevih šala na TV Prva na račun hrvatske nacionalne manjine Demokratska zajednica Hrvata zatražila je da se televiziji Prva oduzme pravo na nacionalnu frekvenciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track