Dilere deviza širom Srbije niko ne juri

Ovlašćene menjačnice u velikom problemu

Dilere deviza širom Srbije niko ne juri

Društvo -
U NBS kažu da je za ulične prodavce nadležan MUP, koji nije želeo da komentariše učestalo pojavljivanje deviza na ulicama

BEOGRAD - Devedesete nisu prošle?Dilera deviza ima i u Majdanpeku, Kruševcu, Aranđelovcu, Čačku, Mladenovcu, Lazarevcu, Kikindi, Beogradu, javili su čitaoci „Kurira“ posle teksta koji smo objavili o vaskrsenju profesije iz devedesetih godina. Nadležni, međutim, prebacuju odgovornost i ćute. U jučerašnjem broju opisali smo kako dileri haraju u Kragujevcu, a čitaoci su nam poručili da u većini gradova nisu ni prestajali da rade!Zid ćutanjaKada je Kurir pokušao da otkrije ko im i kako može stati na put, naišli smo na zid. Branislav Brujić iz Udruženja menjača Srbije za Kurir kaže da bi ovaj problem trebalo da reše policija i inspektori Narodne banke Srbije. Međutim, u Narodnoj banci su nam rekli da je po Zakonu o deviznom poslovanju trgovina devizama neovlašćenih lica krivično delo, a da je za njega zaduženo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Centralna banka poručuje da su od 1. januara 2012. kontrola menjačkih poslova i izdavanje dozvola u nadležnosti Ministarstva finansija.U MUP nisu bili raspoloženi da komentarišu pojavljivanje dilera deviza, a u Ministarstvu finansija su poručili da se obratimo Sektoru za menjačke i devizne poslove i igre na sreću, koja je deo Poreske uprave. U Poreskoj upravi su odgovore obećali za danas.Brujić kaže da dilere u Beogradu nije primetio, kao i da ne vidi razlog za njihovo pojavljivanje jer je kurs stabilan. Ulični dileri se pojavljuju kada su velike promene, padovi ili skokovi.Rizik za klijente- Poslovanje s uličnim dilerima građane može skupo da košta. Na ulici mogu da dobiju falsifikovane devize ili dinare, a pojavljuju se i takozvani lomači, koji nude veći kurs, ali ne isplaćuju sumu koju bi trebalo, već zakinu po nekoliko hiljada - objasnio je Brujić.Podsetimo, Kurir je juče objavio da su se na kragujevačkim ulicama poslednjih nekoliko dana pojavili dileri koji na razlici dnevno zarađuju od 50 do čak 90 evra.- To je maksimum koji sam zaradio za jedan dan - 90 evra. Ima dana i kad zaradim svega 10-15 evra - rekao nam je diler.S druge strane, menjači državi godišnje plaćaju oko 288.000 dinara poreza. Uz to treba dodati još oko 192.000 dinara, koliko ih koštaju troškovi zakupa lokala i komunalija.

Na svakom koraku:Najčešće na pijacamaNije nikakva novost da dileri valjaju devize na pijacama i pred tržnim centrima. To se radi po svim gradovima - napisao je jedan o čitalaca našeg lista ispod našeg teksta o uličnim prodavcima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja