Kusturica: Istraživanje nikla na Mokroj Gori nelegalno!
Foto: Nemanja Pančić

Zaštićena zona i park prirode

Kusturica: Istraživanje nikla na Mokroj Gori nelegalno!

Društvo -
"Nikl je uvek štetan, pitanje je kako se eksploatiše. Mislim da ministar Bačević to zna", rekao je Kusturica i dodao da bi za istraživanje zemljišta na Mokroj Gori prvo bilo potrebno promeniti zakon

BEOGRAD - Režiser i bivši direktor parka prirode "Mokra Gora" Emir Kusturica izjavio je danas da ne bi bilo legalno eksploatisati rudu nikla na tom području, jer je ono zaštićena zona.

Kusturica je kazao da ne veruje da ministar rudarstva Milan Bačević smatra da istraživanje nikla nije štetno po zdravlje, kao i da bi takvo mišljenje bilo "kontradiktorno Bačevićevom obrazovanju i inteligenciji".

"Nikl je uvek štetan, pitanje je kako se eksploatiše. Mislim da ministar Bačević to zna", rekao je Kusturica i dodao da bi za istraživanje zemljišta na Mokroj Gori prvo bilo potrebno promeniti zakon.

On je naveo da na području koje je predviđeno za istraživanje nikla ima oko jedan odsto te rude, isto koliko i u Kavadarcima, u Makedoniji, gde je zbog siromašne rude propala lokalna eksploatacija, i dodao da bi njegovo odvajanje od drugog otpada dovelo do "tragičnog zagađenja sredine".

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije produžilo je dozvolu za istraživanje te rude u opštini Trstenik kompaniji Srbija Nikl, što je izazvalo oštre proteste lokalne samouprave i stanovnika te opštine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja