SEČA PRIVILEGIJA: Bivšim funkcionerima samo 3 plate

Izmene zakona pred Skupštinom

SEČA PRIVILEGIJA: Bivšim funkcionerima samo 3 plate

Društvo -
Zadržano je pravilo da se bivši funkcioner automatski briše s platnog spiska ako se tokom tri meseca zaposli na drugom mestu ili penzioniše

BEOGRAD - Pred parlament stižu izmene Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, koji će srezati privilegije funkcionera.

Do sada su najviši državni funkcioneri, po napuštanju vlasti, zaradu primali šest meseci. Međutim, ubuduće će oni po napuštanju položaja imati upola manje privilegije nego što su uživale ranije "garniture" vlasti.

Konkretno, "bivši" će moći da ostanu na platnom spisku najduže tri meseca, dok se sada garantuje isplata zarada pola godine po odlasku s vlasti. Ove mere predviđene su izmenama Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, o kojima će parlament raspravljati "u paketu" s budžetom. Sve je pod oznakom hitno, a u Ministarstvu finansija očekuju značajne uštede, ne samo u budžetu, nego i u celom javnom sektoru.

"Svaki dinar je bitan. Ovo je prvi korak, a donećemo i odluku o ograničenju troškova putovanja službenika. Isplata zarada tri meseca nakon napuštanja funkcije je standard u nekim državama", objasnio je u ponedeljak ministar finansija Lazar Krstić, na sednici skupštinskog Odbora za finansije.

Od važećih normi zadržano je pravilo da se bivši funkcioner automatski briše s platnog spiska ako se tokom tri meseca zaposli na drugom mestu ili stekne uslov za penziju. Dešavalo se da su predstavnici vlasti vrlo brzo pronalazili novi posao posle odlaska s državne funkcije, ali se pokazalo da je većina, ipak, prava koristila do poslednjeg trenutka.

Predsedniku obezbeđena naknada

Prava bivših šefova države propisana su posebnim Zakonom o predsedniku Republike. Tim dokumentom, između ostalog, predviđeno je da ekspredsednik može da dobija zaradu pola godine po napuštanju funkcije, ako se posle toga ne zaposli može da računa na naknadu od 80 odsto predsedničke plate.

Nakon poslednjih izbora trećina prethodnog saziva Skupštine ostala je na kasi parlamenta. A za plate 87 bivših tribuna tokom pola godine otišlo je 39 miliona dinara. S obzirom na to da se sve glasnije pominju vanredni republički, ali i vojvođanski izbori, rezanje prava je brana od iznenadnog udara bivših na budžet. Jer, kad bi bar polovina aktuelnih članova Vlade, plus državni sekretari i svaki drugi poslanik koji je sad stalno zaposlen u Skupštini, zadržali platu šest meseci po napuštanju funkcije, državu bi to koštalo najmanje 90 miliona dinara.

Iako će verovatno većina stranaka podržati predlog da se bivšima režu primanja, nisu svi uvereni u efekat. Poslanik DS Božidar Đelić zamera što nije napravljena računica uštede i što nema podataka koliko je funkcionera koristilo to pravo. "I ja sam dvaput mogao da dobijam platu nakon odlaska s funkcije, ali nisam uzeo ni dinar", kazao je on.

Socijalista Dejan Radenković pozvao je sve stranke da podrže predlog kako bi se sprečilo rasipanje. "Videli smo da se u nekim opštinama promenila vlast. I, šta ako se svakih 15 dana na lokalu menjaju funkcioneri. Onda bi svi ti bivši primali platu narednih pola godine", rekao je Radenković.

Prema poslednjim podacima, u registar Agencije za borbu protiv korupcije upisana su ukupno 34.253 funkcionera. Od toga je 24.457 aktivnih, dok su ostali bivši i vode se kao neaktivni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja