Pet ključnih organizatora i egzekutora ubistva Ćuruvije su na slobodi

Komisija za istraživanje ubistva novinara

Pet ključnih organizatora i egzekutora ubistva Ćuruvije su na slobodi

Društvo -
Ne zavisi sve od Radomira Markovića jer postoji još nekoliko osoba na slobodi koje su učestvovale u egzekuciji i planiranju ubistva vlasnika Dnevnog telegrafa, rekao Veran Matić

BEOGRAD - Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić izjavio je da postoji najmanje pet osoba, ne računajući nekadašnjeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića, koji bi mogli da pomognu u rasvetljavanju ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Matić je, povodom početka kampanje protiv pretnji i nasilja nad novinarima, objasnio da je Marković svakako jedan od "glavnih ključeva" za rešenje ubistva Ćuruvije, ali da Komisiji nije preko potrebna njegova saradnja, jer, kako je kazao, postoji još nekoliko osoba na slobodi koje su učestvovale u egzekuciji i planiranju ubistva i koji mogu dovesti do sudskog procesa.

"A jedino je on (Marković) u zatvoru. Da sam na njegovom mestu, kao neko ko će do kraja života biti u zatvoru, izneo bih sve raspoložive podatke", rekao je Matić.On je dodao da je Komisija Ministarstvu pravde poslala pismo s pitanjem u kakvim uslovima nekadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković izdržava zatvorsku kaznu od 40 godina i da li takve uslove imaju svi zatvorenici koji su na izdržavanju kazne iste dužine.

Danas je počela globalna kampanja protiv pretnji i nasilja nad novinarima, koju su pokrenuli Komisija za istraživanje ubistava novinara i Kancelarija OEBS-a za slobodu medija .

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track